Zidar

Ni gradbišča brez zidarja. Ta poklic je tesno povezan z gradnjo poslopja ali objekta. Zidarja najdemo na vrhu gradnje najvišjega dimnika, srečamo ga v globokih soteskah tečnih korit, ko zaščiten gradi temelje nove hidroelektrarne, ali pa ga vidimo pri obzidavanju štedilnika v kuhinji.
Zidar
 

Vse veličastne stavbe v preteklosti in sodobnosti so zgradili prav zidarji.
  
Zidar mora znati predvsem zidati, to je spajati najrazličnejše gradbene elemente. Prav tako dobro, kot mora znati spajati opeko, da se zid ne podre, mora znati sestavljati montažne stene. Pripravljen mora biti, da bo med svojim službovanjem vsaj še nekajkrat menjal gradbene elemente.
  
Ometati mora znati notranje in zunanje površine zidu, zidati dimnike , stopnice in ograje. Znati mora izdelovati jaške, požiralnike, peskolovce… Lahko se torej specializirate za pomočnika zidarja.
  
Njegovo področje so pogosto stika z znanjem drugih poklicev v gradbeništvu. Pogosto na gradbišču ni železokrivca ali tesarja, pa mora znati odrezati in zakriviti kos železa ter izdelati enostavno armaturo ali enostaven opaž . Pri manjših gradnjah pa je to že kar pravilo.
 
Lepo je biti zidar, vendar moramo ob tem povedati še nekaj drugačnih informacij. Če se nekdo odloči za zidarja, mora računati s tem, da bo pogosto menjal svoje delovišče. Danes bo ometaval hiše, jutri bo gradil predor pod hribom, zatem bo delal na mostu…. Seliti se mora iz kraja v kraj, tako pa spoznava nove ljudi.
 
Kdor želi opravljati ta poklic, ga ne sme preveč motiti vreme in za delo na višinah ne sme imeti vrtoglavice. Dobro mora videti in slišati.
 
Včasih dela sam, včasih v skupini. Ko je gradbena sezona največja, mora delati v izmenah, kdaj tudi preko delovnega časa.
  
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti