Tesar

Zlata doba tesarjev je nepreklicno in za vedno minila. Sodobni tesar lahko še obuja spomine na tiste dni, ko so njegovi predniki postavljali iz lesenih tramov cela mesta, mostove, izdelovali ladje, mnoga orodja in kdo ve še kaj. Tesar je bil nekoč eden najbolj čislanih poklicev in prav tako veljavo mu moramo vrniti.
Tesar
 

 
Sodobni tesar, za katerega se odločaš ti, mora poleg vseh klasičnih tesarskih del , izdelave ostrešij, lesenih zgradb, mostov, stopnic in drugih konstrukcij poznati tudi nove gradbene materiale in vrste zahtevnih opažnih konstrukcij z montažo.
 
Nameščanje konstrukcije pogosto zahteva od tesarja tudi nekaj zidarskega znanja. Zidar namreč ni vedno pri roki, na gradbišču pa se pogosto mudi. Tako mora včasih tesar kar sam mešalcu zmešati beton, mi dodati zgoščevalec in utrditi konstrukcijo. Od tesarja pričakujemo, da bo izdelal lesen oder, na katerem bodo varno in udobno delali še drugi delavci.


  

Sam mora znati s pomočjo načrta po merah izdelati elemente lesenih objektov jih sestaviti in povezati ter sestaviti lesene stene. Tesar opažev je specializiran poklic in taka znanja so danes iskana. Tesar opažev dela samo opaže in pri svojem delu lahko postane zelo spreten.
 
Čeprav smo na začetku rekli, da je velika doba tesarstva mimo, so tudi dandanašnji tesarji veliki mojstri svojega poliva, še posebej takrat, ko izdelajo lokaste stropne konstrukcije ,ki so v sodobnih halah prave lesene umetnine.
     
Tesar ima pri svojem delu pogosto opraviti z opažem.Včasih je bila izdelava opaža precej zahtevnejša kot danes. Vse je bilo treba izdelati ročno. Pri zahtevnejših konstrukcijah se je tesar pogosto naletel na komaj rešljive naloge. Tudi tesarju je priskočila na pomoč sodobna tehnika. Opaži so danes jekleni in jih je mogoče postaviti zelo hitro in varno. Ti materiali sami po sebi omogočajo večkratno uporabo. In še nekaj moramo opozoriti. Nekdaj so bili opaži leseni. Zanje je bilo treba porabiti precej lesa. Ko pa dobi desko v roke zidar, ni več uporabna za noben drug zahtevnejši namen. Tako so objekti dobesedno '' požirali'' cele kubike lesa. '' Požirali'' so torej gozdove. Sodobni opaž neposredno vpliva na varovanje okolja.

 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah