Izvajalec suhomontažne gradnje

Izvajalec suhomontažne gradnje se ukvarja z zaključnimi suhomontažnimi deli v gradbeništvu, ki vključujejo izgradnjo predelnih sten, stropov, tal, strešnih površin ter izolacijo električnih in drugih vodov.
Izvajalec suhomontažne gradnje
 

Pred pričetkom dela pripravi material, orodja, prebere tehnično in projektno dokumentacijo, upošteva želje naročnika. Pri delu na višini postavi delovni, zaščitni in/ ali premični oder.
 
Pri postavljanju predelnih sten v stanovanjskih ali drugih objektih najprej zariše stene ali pregleda načrt postavitve sten. Nato postavi ustrezne kovinske ali lesene profile, obloži prve strani stene, položi toplotno in/ali zvočno izolacijo, po potrebi inštalacijske cevi, obloži drugo stran, izdeluje ustrezne dilatacije predelnih sten med predelno steno in nosilno konstrukcijo.
 
Pri izdelavi stropov najprej nivelira stropni del, montira obešala ali viseče odre, montira kovinske konstrukcije, polgaga toplotne izolacije in parne zapore, izdeluje dilatacije stropov, montira obloge, stropna polnila, kovinske strope ali strope iz mineralnih vlaken ali lahkega mavca.
 
Pri izdelavi tal nivelira, polaga toplotno izolacijo in talne podloge. Vgrajuje tudi vgradne elemente kot so vratni podboji, drsna vrata, vgrajeno stavbno pohištvo in bela tehnika (pomivalnik, vgrajena kopalna kad, WC školjka itd.), okenska ohišja ali podboji, montira, strešna okna ali frčade, postavlja strešne profile v mansardnih stanovanjih. Po potrebi vstavlja različne vrste izolacij, kot so hidroizolacije, toplotne in zvočne izolacije, požarne izolacije, oblaga stene, tla ali strope z mavčnimi ploščami ali drugim materialom.
 
Na koncu gradbenih del montira bandaže, fugira in kita ter po želji naročnika pritrjuje vnaprej izdelane štukature ali druge okrasne elemente na stene in strope. V stene, strope ali tla vgrajuje ustrezne izreze za montažo luči, zvočnikov in druge dodatne opreme. Bistvo suhomontažne gradnje je, da je delo popolnoma suho in že vgrajenih gradbenih materialov ne izpostavlja vlagi. Montaža je hitra in izpolnjuje najvišje zahteve modernih bivalnih in pisarniških prostorov.
 
Nizka teža gradbenih materialov, ki se uporabljajo pri suhomontažni gradnji, nosilnih konstrukcij dodatno ne obremenjuje. Izvajalec suhomontažne gradnje je usposobljen tudi za izvajanje popravil suhomontažnih gradenj (popravila sten, dodatni izrezi v stenah in stropi, popravila stropov, podstrešij in tal). Pri svojem delu mora komunicirati s sodelavci, projektanti in naročnikom.

Delovna področja:
Izvajalec suhomontažne gradnje dela v podjetjih, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu. Le-ta so potrebna pri gradnji različnih objektov, poslovnih prostorov, stanovanjskih enot itd.
 
Delovni pripomočki, materiali, dokumenti:
Glavni dokumenti, ki se uporabljajo pri suhomontažni gradnji, so projektna tehnična dokumentacija ter načrti. Osebna oprema za izvajalca suhomontažne gradnje so rokavice, očala, zaščitna oprema. Pri svojem delu uporablja različne materiale: kovino, les, mavčne plošče ali obloge iz drugih materialov, mineralne plošče, kovinske plošče, že prej izdelane štukaturne elemente, izolacijski material, kite, akrile, poliuretan, mavec, bandaže, vijačni in pritrdilni material. Uporablja tudi različna električna orodja, kot so vrtalke, kotne brusilke, vijačniki, kabli ter ročna orodja kot kladiva, žage, noži, pleskarske žlice, trasirke, nivelirno – merilne naprave, barvne vrvice za označevanje. Pri delu na višini delavci potrebujejo delovne in zaščitne odre, pomične odre. Pripomočki so še lestve, vozički in priklopniki za prevoz materiala.
 
Izdelek in storitev
Izdelki in storitve izvajalca suhomontažne gradnje so: predelne stene, obloge sten in stropov, obloge v podstrešjih, suhi ometi, suhi estrihi ali talne obloge, vgradnja stavbnega pohištva, vgradnja vratnih podbojev, strešnih oken, kukerlov, frčad, pomivalnikov, stranišč v stene, izdelava stropov z lesenimi ali kovinskimi podkonstrukcijami. Gre za končna dela v gradbeništvu, večinoma v notranjih prostorih.
 
Potrebna znanja, spretnosti, veščine
Izvajalec suhomontažne gradnje mora poznati gradbene materiale in njihove lastnosti, tehnologijo materialov in izdelav konstrukcij suhomontažnih del, osnove gradbeništva, varstvo pri delu, tehnično risanje in načrtovanje z računalniškimi programi.  Delo bi težko opravljala oseba, ki se boji višine ali zaprtih prostorov. Ker se veliko dela opravlja stoje oziroma na nogah ali v klečečem položaju, ne sme imeti težav z nogami. Alergije na prah, lepila in topila so ovira za tovrstno delo. Delavec mora imeti tudi dobro fizično kondicijo.  Izvajalca suhomontažne gradnje zanima področje gradbeništva. Ima veselje z gradnjo novih objektov in popravljanjem starih. Sposoben mora biti timskega dela, saj pri gradnji sodeluje več ljudi. Mora biti natančen in imeti smisel za estetiko.

Pogoji za delo
Delo lahko poteka na višini. Pri suhomontažnih gradnjah se večinoma dela v zaprtem prostoru, občasno tudi na prostem v različnih vremenskih razmerah. Delo je v glavnem fizično. Delovni čas je odvisen od podjetja, kjer je delavec zaposlen, in od naročila in želja naročnikov. Pri svojem delu je izpostavljen prepihu in prahu ter različnim kemikalijam.
 
Nevarnosti, možne poškodbe pri delu in zaščita
Delo pogosto poteka na višini ali v zaprtih prostorih, zato je potrebna pazljivost. Ker se pri delu uporabljajo različni materiali, ki so lahko alergeni ali povzročajo občutljivost, mora delavec uporabljati osebno zaščito (očala, rokavice, delovno obleko in čevlje). Pri delu mora seveda upoštevati varnostne predpise. Nevarnosti so: padec z višine, udarci, ureznine.
  
Seznam ustanov, kjer nudijo študij izvajalca suhomontažne gradnje si oglejte med Ponudniki.
 
vir: http://www.ess.gov.si
 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje