September na vrtu

September je zadnji mesec poletja in za vrtičkarje najpomembnejši mesec obilja.
September na vrtu

   
Septembra se moramo organizirati in pričeti s setvijo zimske solate, špinače, redkvice in motovilca. Do naslednjega tedna imate še vedno čas posaditi kakšno gredo jagod, ki bodo že pomladi obilno rodile. Seveda pa nekaj nege in dela potrebuje tudi zemlja, ki jo moramo v septembru dobro dognojiti in zaliti.

Če je vrt poln pridelkov, jih ne pozabimo redno pobirati, če so se sadike posušile, pa jih odstranimo ter iz njih naredimo kompost. Na prazne predele vrta zasadimo gorčico, oljno ogrščico, volčji bob, facelijo ali enoletno deteljo, ki bo zemljo zrahljala ter pognojila (zeleno gnojenje). Rastline se ob prvem mrazu poležejo po gredah in zaščitijo prst ter mikroorganizme pred UV-žarki in izsušitvijo. Rastline za zeleno gnojenje so koristne tudi zato, ker tla obogatijo z organsko maso, izboljšajo strukturo zemlje, nekatere pa hkrati preganjajo škodljivce (facelija recimo prežene talne škodljivce nematode). Rastline za zeleno gnojenje lahko podkopljemo spomladi, saj bodo čez zimo skrbele za zaščito tal.

Niste pridelali dovolj nizkega fižola? Če ga boste porezali in obilno zalili, vam bo še enkrat rodil do konca tega meseca. Če pa se že odločite, da ga ne potrebujete več, pustite korenine fižola v zemlji, saj so polne mikroznih gliv bogatih z dušikom.


Še nekaj septembrskih nalog v vrtu:

- Če si želite okoli hiše urediti trato, je konec poletja tudi pravi čas za polaganje travne ruše. Tudi ta vam bo v še vedno precej toplih dneh hvaležna za redno zalivanje.
- Konec poletja ne pozabite v zemljo posaditi čebulnic, ki vas bodo s cvetovi razveselile prihodnjo pomlad. Kupite čim bolj zdrave in sveže čebulice tulipanov, narcis, hijacint in drugih, ki imajo v sebi dovolj energije za rast v pomladnih mesecih. Pazite, da ne kupite že na videz obolelih ali preveč starih, ki ne bodo lepo uspevale.
- Zdaj, ko se bližajo nekoliko manj vroči dnevi, je pravi čas tudi za obrezovanje žive meje. V tem obdobju bo pušpan, če ste ga zasadili za živo mejo, laže prenesel večje posege s škarjami, če si ga želite umetelno oblikovati v zanimive oblike. Obrežite tudi druge grmovnice.
- Na vrt ne pozabite posaditi trajnic in jih primerno zalivajte. Če si želite imeti na vrtu skalnjak, je konec poletja pravi čas, da v zemljo med skalovje na novo posadite trajnice. Tako se bodo do hladnih dni lepo prijele in bodo laže prestale prvo zimo na prostem.
- Preden zelišča na vrtu dokončno poberete, potrgajte vrhove oziroma zelišča vršičkajte, saj bodo tako pospešeno rasla in nastavljala nove poganjke. Redno odstranjujte posušene dele rastlin, da bodo dlje ostale zdrave. Poberite jih še pred prvim mrazom in ustrezno posušite in shranite. Pravočasno z rastlin poberite tudi dozorela semena zelišč in jih shranite do spomladi. Po želji z delitvijo trajnih rastlin zelišča tudi razmnožite, da se bodo do mraza lepo prijele.

vir: druzina.Enaa.com

 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...