Trata in spomladanske težave

Z našo trato spomladi nismo nič kaj zadovoljni. Rjava je, polna mahu, ob prvem dežju pa se je razrasel tudi plevel.
Trata in spomladanske težave

  
Ponekod, kjer so tla težka in zbita, lahko celo opazimo rumene okrogle pege, ki se precej hitro širijo, trava v sredini teh peg pa je videti rjava in posušena. Zdaj, ko so se dnevi otoplili, je pravi čas, da našo zelenico spet oživimo, obnovimo in polepšamo tako, da nas bo s svojo lepo zeleno barvo in gostimi travnimi bilkami spet razveseljevala.
 
Spomladansko obnavljanje in prezračevanje trate
Zelo koristno je, če trato zgodaj spomladi dobro prezračimo. Najprej vso površino s pahljačastimi grabljami krepko pregrabimo, da odstranimo vse odmrle dele rastlin in nerazgrajeno listje. Nato travo pokosimo in preluknjamo z vilami ali vertikulirno napravo. Po preluknjani površini potresemo Plantella izbrane kremenove peske, ki jih z metlico pograbimo v narejene luknjice. Na ta način omogočimo koreninam trav več prostora in zraka za lepše razraščanje.

Mah v spomladanski travi
Ko se spomladi sprehodimo po naši zelenici, nas najprej zmotijo blazinice mahu. V lanskem poletju in vlažni jeseni se je mah precej razmnožil, naklonjeno pa mu je bilo tudi vlažno vreme v zimskih mesecih. Čeprav nas prav vleče h grabljam, s katerimi bi na mehanski način odstranili to nadlogo, se raje zadržimo. Tako bi namreč problem samo še poslabšali. Mah se razmnožuje s trosi, ki bi jih tako precej hitro raznesli po vsej površini. Zato raje uporabimo specialno in učinkovito sredstvo (npr. Plantella) proti mahu, ki vsebuje železo za uničenje mahu, hranila za hitro dognojevanje trate in kremenove peske za hkratno zračenje trave. Mah je največji problem v senci in na zbitih težkih tleh, najdemo pa ga tudi na slabo pognojenih in premalo oskrbovanih tratah. S pomočjo sredstva proti mahu ta nadloga v slabih desetih dneh počrni, takrat pa ga lahko pograbimo in odstranimo s površine.

Vzrok madežev na trati je lahko tudi plesen
Ko sneg spomladi izgine, lahko na naše presenečenje ugotovimo, da so se na trati pojavili manjši ali večji otočki porjavele odmrle trate. Če so otočki pravilne okrogle oblike in lahko v vlažnih jutrih okoli njih opazimo bele kolobarje zlepljene trate, imamo opravka s snežno plesnijo. Plesen se najrajši pojavi na mladi trati, ki smo jo sejali prejšnjo sezono in po možnosti prepozno jeseni dognojili z dušikovimi gnojili. Snežna plesen je najnevarnejša bolezen trate, ki se hitro širi in je precej trdoživa. Velikokrat je vzrok za hiter propad mlade zelenice, zato moramo čim prej ukrepati. Ko se je bolezen že pojavila, pomaga le temeljito škropljenje s fungicidom (npr. Vivera Switch), s katerim škropimo dvakrat v presledku 10 dni.

Plevel
Plevel je ena največjih nadlog pri našem prizadevanju za lepo in skrbno negovano trato. Borba s plevelom je še zlasti težka, če imamo v bližini naše parcele naraven, redko košen travnik, kjer rastejo številne detelje in travniške cvetlice. Prvi korak v boju proti plevelu je prav gotovo redno gnojenje, obnavljanje, košnja in zalivanje trate, če pa se je plevel le preveč razširil, si lahko pomagamo tudi z učinkovitim herbicidom proti širokolistnim plevelom v travi (npr. Vivera Starane 2). Škropimo v mirnem in oblačnem vremenu in pazimo, da veter škropiva ne zanese na druge rastline.


 
vir: dnevnik/dom

 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...