Prenova kopalnice z barvanjem ploščic

Mnogi si ne morejo privoščiti zamenjave keramičnih ploščic, barvanje pa se jim ne zdi smiselno. Resnica je, da se barva težko prime na gladko sijajno površino, vendar pa lahko z malo priprave keramične ploščice enostavno prebarvamo in tako ustvarimo mnogo bolj privlačen videz kopalnice.
Prenova kopalnice z barvanjem ploščic

  
Tako kot pri vseh stvareh je priprava pomemben del postopka. Da bi se barva dobro oprijela površine, se je treba rešiti sijaja. Zato ploščice zdrgnemo s sredstvom, ki je nežen abraziv. Očistil jih bo in zmanjšal sijaj.

Prav tako se prepričajte, da boste pred barvanjem odstranili vse, kar bi lahko poslabšalo stanje – plesen, polomljene dele in podobno. Ko boste enkrat površino prebarvali, je ne boste mogli več popravljati.

Potem ko ste površino očistili, se odstranjevanja sijaja ploščic lotite na bolj agresiven način. Najbolje bo, da to storite s krožno brusilko . Uporabite brusni papir granulacije 220. Tako boste odstranili gladek sloj, hkrati pa bo površina obrušena dovolj natančno, da bo pripravljena za barvanje.

barvanje ploscic 3

Ko ste temeljito pobrusili vse ploščice in kote, temeljito očistite površine in odstranite prah. Brušenje je morda malce naporen in zahtevnejši del posla, a če ga boste preskočili, se barva ne bo prijela.

Osnova in barvanje
Suha in čista površina je zdaj pripravljena za barvanje. Uporabite visokokakovostno lepilno osnovo in jo nanesite na ploščice, da dobite podlago, na katero boste nanesli barvo. Vedite, da to ni projekt, pri katerim bi lahko varčevali z barvami. Ne kupujte poceni temeljnih premazov – potrebujete močno vezivno sredstvo, da se bo barva kar najbolje prijela. Uporabljajte izdelke na osnovi olja, še posebno, ker boste tudi zgornji sloj površine premazali z izdelkom na tej osnovi.

Osnovo nanašajte s krtačko, da boste lažje obdelali vogale, ali kratkim valjem. Delajte počasi in sproti preverjajte, da na površini ne puščate črt. To je lahko moteče pri nanašanju zadnjega sloja. Pustite, da se osnova posuši po navodilih na embalaži.

barvanje ploscic 4

Ko je osnova suha, vzemite nov smirkov papir granulacije 220 in z njim nežno izravnajte vse izbokline, ki so morda nastale med nanašanje. Prepričajte se, da je površina  nared za barvanje.

Pomembni podatki:
temeljni premaz se suši cca en dan, odprto, zmešano barvo morate porabiti v 6 urah, vsak sloj barve se suši vsaj 12 ur, pri močnejših odtenkih starih ploščic predlagamo izvedbo več tanjših slojev barve, ...

Nanos barve
Mnogi priporočajo nanos barve iz lateksa za obdelavo zgornje površine, pa vendar je barva na osnovi olj bolj kvalitetna. Nanašanje slednje je sicer malo težje, prav tako se nanaša in suši dlje časa. A ko bo enkrat suha, boste imeli trajno barvo. Barva na osnovi lateksa se pogosto slabo suši in daje vtis gume. Površina je manj odporna na udarce.

barvanje ploscic 5

Na oljni osnovi na bo tudi polsijajen ali sijajen alkidni premaz za površinski sloj. Nanesite več tankih slojev namesto enega debelejšega. Tako se bo barva močno oprijela površine.

Pri roki imejte razredčilo za čiščenje barvnih madežev in večjo količino zaščitnega papirja za zaščito drugih površin. Čeprav boste z nanosom izdelkov na osnovi olja imeli malo več dela, bo rezultat na koncu mnogo boljši in tudi dolgoročno boste bolj zadovoljni.

Zaključek
Končno sušenje barve lahko traja do tri dni, zato ne hitite z opremljanjem kopalnice, dokler ni barva povsem suha.

barvanje ploscic 2

  
vir: Dnevnik & Gradimo.com & Heimwerker.de

 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje