Popravilo kapljajoče vodovodne pipe

Vodovodna pipa, ki ne tesni in iz nje nenehno kaplja voda, je v kuhinji ali kopalnici pogosta težava, ki pa jo lahko enostavno in samo v petnajstih minutah odpravite sami. Tako prihranite stroške za serviserja pa tudi stroške za vodo, ki jo po nepotrebnem izgubljate zaradi puščanja.
Popravilo kapljajoče vodovodne pipe
  
Običajne vodovodne pipe
Pred popravilom pipe najprej zaprite dovod vode na glavnem dotoku ali pri servisnem ventilu pipe. S čepom zaprite lijak, da majhni sestavni deli pipe ne bi padli v odtok. Odstranite zgornji del pipe, tako da povlečete ali odstranite glavni pokrov ročaja in odvijete majhen podporni vijak. Ovijte krpo iz blaga okrog pipe in jo na mestu trdno držite z nastavljivim izvijačem. S še enim izvijačem odvijte veliko medeninasto matico, ki sicer drži ročaj. Če se matica zatika, jo poškropite z mazivom, kot je na primer WD40, in počakajte nekaj minut.

Pod matico za ročaj najdete podložko, ki jo dvignite z izvijačem. Na mesto stare podložke postavite novo podložko. Matico za ročaj privijte nazaj na pipo; ne zategnite je preveč. Ponovno namestite vrh pipe in vključite dovod vode ter preverite, če pipa dobro tesni.

Če iz nje še kaplja, je morda obrabljeno mesto pod podložko, ki je lahko prekrito z vodnim kamnom ali opraskano. Težavo odpravimo s posebnim orodjem za nastavljanje, ki ga lahko kupimo v trgovinah s pripomočki za vzdrževanje vodovoda ali v tehničnih trgovinah. Potisnite primeren konec orodja v pipo in ga obračajte, da očistite kovino. Težavo lahko rešite tudi z namestitvijo kombinirane podložke s posebnim elementom za namestitev. Podložko kupite v trgovini s pripomočki za vodovod.
Depositphotos 26407563 m

Vodovodne pipe s keramičnimi diski
Če so vaše pipe sorazmerno nove in morate ročaj zavrteti le za četrtino, da jih odprete, potem so v njih namesto podložk že keramični diski. Težavo s kapljajočo pipo rešite tako, da odstranite vrhnji del pipe in odvijete medeninast ventil, da pridete do keramičnega elementa. Cel keramični element odnesite v tehnično trgovino in tam kupite enak nadomestek. Bodite pozorni, saj so na prodaj keramični diski različnih velikosti, lahko so desno-usmerjeni (hladno) ali levo-usmerjeni (vroče). Izberite pravega za vašo pipo. Morda boste morali zamenjati tudi tanko tesnilo iz gume okoli keramičnega elementa.
  
V kolikor mislite, da vam ne bo šlo dobro od rok, pa iberite vodoinstalaterja, kivam bo popravil napako.  Izberete ga lahko iz seznama, ki je dosegljiv tukaj.
 
 
 
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!