Izdelava regala

Garaža je idealen prostor za odlaganje stvari, ki jih potrebuješ le občasno. Kmalu količina teh predmetov preraste razpoložljiv prostor - tukaj pride zelo prav stenski regal ... Še posebej, če je le ta prilagodljiv glede na potrebe ...
Izdelava regala
  
In to ne navaden, kupljen stenski regal. Govorimo o regalu, katerega seveda čisto preprosto izdelate sami in, pozor: police niso fiksne - višino odlagalne police lahko prilagajate glede na velikost predmetov, ki jih boste v regalu shranili.

Predvidene dimenzije:
  • 21 polic dim. 80×40 cm
  • od tega 15 polic premakljivih
  • zunanje mere regala cca 260×225×40 cm

Za začetek je bilo potrebno zrisati načrt regala, določiti način vezave in samo konstrukcijo (za material smo v našem primeru vzeli skobljan les dim.  7×5 cm za nosilne stebre, 5×3 cm za nosilce polic in za same police OSB plošče deb. 15 mm). Predlagamo vam, da bodite pri nakupu materiala pozorni tudi na ceno razreza - nekateri za pri njih kupljen material za razrez na željene dimenzije ne računajo ničesar.

Naravno ali umetno sušen žagan les // les za gradbeništvo // les za mizarje // lesena embalaža  // lepljene plošče //  les za skeletno gradnjo in ...

ŠVELC d.o.o., žaga in trgovina z lesom,
Cesta na Rupo 45, Kokrica, 4000 Kranj

svelc les

20150425 074133
skica razreza OSB plošče, ki smo jo oddali v trgovini

OSB plošča deb. 15 mm je malce pretirana - zadovoljiv rezultat bi dosegli že z izbiro plošč manjše debeline - vendar so bile te ob nakupu v akciji in tako cenovno najugodnejše.

Po dostavi materiala pa smo zavihali rokave
Pri višini posamezne police regala smo si pomagali s podatkom, da so ponavadi težje stvari tudi večje, zato smo višine porazdelili v povprečju na 36 cm - v povprečju, saj smo spodnji dve nastavili na 38, srednji dve na 36 in zgornji dve na 34 cm. Za spodnjo (čisto na dnu) in zgornjo polico, smo uporabili OSB plošče, ki so nam ostale od razreza materiala - te so pritrjene fiksno, že zaradi boljše stabilnosti regala. In kot ste mogoče opazili, je na razrezu tudi 1 kom 40×200 cm - to ploščo smo uporabili najprej za delovno mizo, kasneje pa pritrdili kot zunanjo stransko ploščo - deloma zaradi povečanja togosti regala, deloma pa zaradi možnosti pritrditve nosilcev za orodje, ...
     
Najprej smo izdelali "lojtrce" z določeno višino - 4 kom, od tega srednji dve obojestransko. Kot je razvidno iz spodnje slike smo uporabljali lepilo + vijake (4 kom na letvico). Sestavljene "lojtrce" smo postavili na željeno mesto, jih začasno "zvezali" s pomočjo mizarskih spon, nakar smo jih fiksno povezali spodaj in zgoraj. Pri nas smo regal še dodatno pritrdili na ostrešje, zato tudi malo različne dolžine nosilnih elelemntov (na sliki desno).

20150426 133029   20150426 153751

Ko je regal bil konstrukcijsko posatvljen - predlagamo še dodatno pritrditev v steno, kot varovalo proti prevrnitvi zaradi neenakomerne obtežitve (pri nas smo to rešili, kot smo že omenili,  s pritrdivijo v ostrešje) - smo se lotili samih polic. Že OSB plošča deb. 15 mm ima svojo nosilnost  (po nekaterih podatkih več kot 16 N/mm2, kar v splošnem jeziku pomeni 160 kg/cm2), vendar smo jih že zaradi občutka varnosti še dodatno ojačali z letvami 5×3 cm, ki smo jih ravno tako lepili in vijačili na spodnji del OSB plošče.

20150426 165703

Rezulat je razviden iz zgornje, naslovne slike. Regal bo živ, saj ga bomo lahko brez težav spreminjali po potrebi (polico ven, polico noter, ...), kar daje garaži še dodatno vrednost.

Končni seštevek:
  • material:  manj kot 180 €
  • delo:   6 ur s presledki za kavo  :)

Pa veliko užitkov!

Še enkrat:  vse lesene elemente (skobljani les) smo dobili pri

Naravno ali umetno sušen žagan les // les za gradbeništvo // les za mizarje // lesena embalaža  // lepljene plošče //  les za skeletno gradnjo in ...

ŠVELC d.o.o., žaga in trgovina z lesom,
Cesta na Rupo 45, Kokrica, 4000 Kranj

svelc les

 

PS: če želite pogledati kako se takšen regal izdela po avstralsko - tukaj je posnetek.

 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ