Kako lahko sami zapolnite razpoke na zunanjih stenah

Fasadne stene morajo prenašati udarce vetra, dežja ter spremembe v temperaturi. Zaradi nekaj razpok in luščenja barve pa vam ni treba takoj obupati.
Kako lahko sami zapolnite razpoke na zunanjih stenah
 
Špranje lahko zapolnite in vaša stena bo spet videti kot nova. Zelo razpokano steno bo sicer sčasoma treba zamenjati, saj lahko postane nestabilna.

Vendar pa si lahko z nekaj hitrimi popravki kupite še nekaj let, preden se dokončno poslovite od stare stene. Za opisani postopek boste potrebovali kakih dvajset minut, nekaj časa pa bo še trajalo, da se popravljena stena posuši. Potrebujete mešanico za omet (malto), zidarsko žlico, stabilizacijsko raztopino, gobico, žično krtačo, dleto, smirkov papir, vodo in star čopič.

Majhno razpoko povečajte
Morda se sliši protislovno – zakaj bi razpoke še povečevali, če se jih želimo znebiti? Vendar pa je večjo razpoko lažje zapolniti. Z dletom strgajte razpoko, dokler ni večja, globlja in širša. Odpihnite ves prah iz razpoke. Če ga še kaj ostane, si pomagajte s čopičem, pomočenim v vodo.

Zapolnite razpoko
Nekaj mešanice za omet z zidarsko žlico nanesite v razpoko. Zapolnjeno površino gladite z zadnjim delom zidarske žlice, dokler ni usklajena s steno. Počakajte kako uro, da je malta že skoraj suha na otip. Ometano površino nato zdrgnite z gobico, da robovi ometa gladko prehajajo v steno.

Mešanico za omet lahko sicer pripravite iz devetih enot mehkega peska, dveh enot apna in ene enote cementa. Apno bo cementu dodalo nekaj gibljivosti, da se bo lažje krčil in širil. Lahko pa jo kupite v trgovinah z gradbenim materialom.

Odstranite oluščeno barvo
S smirkovim papirjem zdrgnite barvo, ki se lušči. Na problematično površino nanesite nekaj malte in jo zgladite z zidarsko žlico. Ko je malta na otip skoraj suha, jo zgladite še z gobico.

Preden se lotite ponovnega barvanja, z žično krtačo očistite in zdrgnite steno, da odstranite vso umazanijo, ki ne spada tja. Steno namažite s stabilizacijsko raztopino za zunanje stene. Ko se raztopina posuši, lahko steno pobarvate z zunanjo barvo.
 
vir.  Dnevnik/Moj dom
 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah