Je šah vaša strast?

S preprostim vrtnim igriščem lahko za to igro navdušite tudi mladino ...
Je šah vaša strast?

 
Igrišče za šah lahko naredite na več načinov - od polaganje različnih tipov plošč do uporabe različnih tipov materialov. Tukaj vam predstavljamo preprost, čeprav malce zamuden (na koncu vam izdamo hitrejšo izvedbo s podobnim rezultatom) proces, kjer pa lahko sodeluje celotna družina. Vsekakor bo popestritev za dogajanje v poletnih dneh in večerih.
  
Najprej se je potrebno odločiti za velikost igrišča - velikost kvadratov. Kot vemo jih je za šahovsko polje potrebnih 8×8 kvadratov in temu sledi tudi sama velikost igrišča:  ali 8×50 cm ali 8×40 cm (manj ali več od tega je že odveč). Torej, gremo lepo po vrsti:

  1. za igrišče izberemo ravno mesto, dovolj veliko za izbrano velikost igrišča (3,20×3,20 m' ali 4,0×4,0 m')
  2. odkopljemo humus (zgornji sloj zemlje) v debelini vsaj 10 cm, površino dobro potlačimo in izravnamo na želeno niveleto (odvisno od izbrane debeline betona - priporočamo deb. 7 cm)
  3. izdelamo opaž - kvadrate, za šahovska polja - opozorilo: beton boste vgradili v prostor, kjer ni opaža, tako da je zunanja mera kvadratov enaka izbrani dimenziji polja, potrebujete 32 takšnih kvadratov
  4. ko ste vse zaopažili, v ustrezna polja vgradite beton - za domačo uporabo je lahko tudi hoby beton, ki ga dobite pri bližnjem trgovcu z gradbenim blagom, beton lepo zagladite
  5. naslednji dan dobljenih 32 kvadrov razopažite, površino lahko tudi obrusite
  6. humus, ki ste ga odkopali presejete, z grobim ostankom zasujete "prazne" kvadre, potlačite in zadnjih nekaj cm vgradite presejan humus
  7. v kolikor želite takojšen rezultat, potem lahko tako kot je razvidno iz spodnjih slik, kupite travnati tepih in ga vgradite (tukaj bodite pozorni na debelino travnate preproge), v nasprotnem primeru pa med presejani humus vmešajte travno seme in zatravite - ne pozabite na nego trave (takšnega igrišča sicer nekaj časa ne boste uporabljali, vendar bo izdelek na koncu enak ali boljši kot z vgradnjo travne preproge)
  8. še nakup šahovskih figur, postavitev klopce za oddih in razmislek igralcev - ter naj se igra prične!

  sah zunaj 2  sah zunaj 4
sah zunaj 3
sah zunaj 5  sah zunaj 6
sah zunaj 7

Sedaj pa še obljubljena poenostavitev: namesto zamudne izvedbe opaža in betoniranja polj, lahko vgradite betonske plošče, ki jih kupite pri najbližjemu trgovcu z gradbenimi materiali (priporočamo ogled akcij), jih položite na dobro utrjeno peščeno podlago (odpadejo koraki 3,4 in 5) in voila!, rezultat je hitreje tu.
 
vir. diynetwork.com/

 
 
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!