Kranjski nebotičnik 1962 – 1964

Kranjski nebotičnik je nastal, po zaslugi podjetja Iskra Kranj. Tisti čas je bilo to podjetje paradni konj, v nekdanji Jugoslaviji.
Kranjski nebotičnik 1962 – 1964
    
»Trofeja« podjetja ISKRA Kranj.
Arh. Marjan Šorli
Lokacija: Kranj Center. Bleiweisova cesta 6.
  
Arhitekt je želel z njim izraziti ponos Kranja, zato se je odločil, da bo izdelal projekt najvišje stolpnice v Sloveniji, z razgledno restavracijo v 17. nadstropju. Na vrh stolpnice, pa je postavil logotip Iskre Kranj, kateri je bil osvetljen in se je vrtel okoli svoje osi. Ta je pred leti pogorel, ko je vanj, ob nevihti treščila strela, in ga niso nikoli več obnovili.
  
Z izgradnjo Kranjskega nebotičnika so pričeli leta 1962. Bil je prva stolpnica v Kranju. Postavili so ga na nekdanje nogometno igrišče. Označeval je prelomnico med starim in modernim mestom. Lahko bi rekli temu, dominanta stari arhitekturi. Tedaj je bila gradnja le tega objekta, tehnološko nekaj čisto novega. Statično je takrat veljala za eno najbolj trdnih konstrukcij, na Gorenjskem. Vsi so govorili: »če bo potres in če se bo cel Kranj porušil, bo nebotičnik še vedno stal.« Tudi fasadna obloga iz aluminija je bila za tiste čase inovacija. Zgrajen je bil v letu 1964.
  
Stolpnica ima visoko pritličje, 17. nadstropji in teraso. V višino meri 55,15m. Stanovanja so trisobna 80m2 in v večji meri štirisobna 90m2. Za tisto obdobje so veljala za nadstandatd stanovanjske projektive. V stanovanjih je parket ribja kost, ki je položen po vseh prostorih, razen v kopalnici in stranišču. Kuhinje so bile vgradne, z vgrajeno hladilno omaro. Takrat še ni bilo hladilnikov. Okna niso bila tipska, temveč izdelana po naročilu projektanta. Svetla višina okenske odprtine je 2m.
     
         
Od prvega, do petega nadstropja, so bile nekoč pisarne banke Kranj, od petega in do šestnajstega nadstropja, pa stanovanja, v katerih so živeli zdravniki, sodniki, profesorji, in pa direktorji podjetja Iskra. V sedemnajstem nadstropju je bila prvotno načrtovana restavracija s teraso, ker pa je bila investicija stolpnice prevelika, niso vgradili, še dveh dodatnih dvigal, katera bi peljala v restavracijo. Tako si je te prostore, v sedemnajstem nadstropju, izborilo projektivno podjetje, ki je naredilo načrte za ta nebotičnik.
 
Projektivno podjetje še vedno obstaja in še vedno ima v lasti te prostore. Poleg stolpnice, pa je projektant dodal še dva kubusa. Kvadraten kubus, z lupinasto streho, kjer je bila nekoč banka in pa pravokoten kubus, v katerem je lekarna.
Tisti čas je bilo zelo moderno če si živel v takšni stolpnici. Za najvišji objekt je ta zgradba veljala, kar osem let. In sicer, do izgradnje stolpnic na Topniški cesti v Ljubljani ( 1972 ) te imajo isto višino, kot nebotičnik v Kranju. Najvišje stolpnice pri nas, so še vedno BS.3 na Vojkovi cesti v Ljubljani ( 1981 ).
  
Danes je ta objekt precej zanemarjen. Večina mladih niti ne ve, kaj je nekoč pomenil Sloveniji in seveda mestu Kranj, ali celo, kakšen ponos je doživljal tisti čas. Svojo pomensko podobo je izgubil takrat, ko je pogorel vrteč se logotip »ISKRA« na strehi.
  
Jurij Jure Čadež grad. teh.

 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...