Vrtni park v Štanjelu

Ferrarijev vrt je bil po načrtih Maksa Fabianija zgrajen med obema vojnama kot del vile Ferrari. Posestvo je bilo v lasti tržaškega zdravnika Enrica Ferrarija, ki je v Štanjelu želel zgraditi podeželsko vilo in sanatorij za pljučne bolnike. Najprepoznavnejši del vrta je secesijski ovalni bazen z otočkom, v katerega je pritekala voda iz zapletenega vodovodnega sistema.
Vrtni park v Štanjelu

 
Vrtni park v Štanjelu ali Ferrarijev vrt ima zaradi kulturnih, krajinskih, umetnostno arhitekturnih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti poseben pomen za Slovenijo in je zato razglašen za kulturni spomenik državnega pomena z lastnostmi kulturne krajine, spomenika oblikovane narave, tehniškega spomenika, umetnostno arhitekturnega spomenika in zgodovinskega spomenika.
 
Vrt pod vaškim obzidjem je unikatno zasnoval arhitekt Maks Fabiani, domačin iz bližnjega Kobdilja, med obema vojnama v času njegovega županovanja. V terasasto zasnovo je s sistemom podzemnih kanalov in zbiralnikov vključil oskrbo parka z vodo za zalivanje in okras z vodometom in vodnim zrcalom. Dodal je grotto, otoček sredi bazena, razgledišče s senčnico. Skrbno so bili zasajeni drevoredi, sadna drevesa in urejene obhodne poti.

Ureditev parka
Terasasta eklektična ureditev je okrašena s pergolo, predelom s cvetličnimi gredami, bazenom z beneškim mostičkom in otokom ter razglednim paviljonom. Celoto povezuje obhodna pot okoli utrjenega naselja na griču, Štanjela.

Zelo priporočljivo za enodnevni izlet.

vir: Wikipedia.org