J.Plečnik - Narodna in univerzitetna knjižnica

Knjižnica je bila zgrajena med leti 1936 in 1941, pred njo pa je na tem mestu stala poznorenesančna Auerspergova palača, ki jo je uničil potres leta 1895.
J.Plečnik - Narodna in univerzitetna knjižnica

   
Je največje Plečnikovo delo v Ljubljani, načrtovati ga je začel že leta 1927. Zgrajena je kot nepravilen pravokotnik s štirimi štirinadstropnimi trakti. Zunanjost je zgrajena iz opeke, ki jo dopolnjujejo neenakomerni in različno obdelani kamniti kvadri in izbočena okna. Skozi mogočen vhodni portal z bronastimi vratnicami se odpre pogled in dostop do reprezentančnega stopnišča v prvo nadstropje. Tu je velika čitalnica (236 čitalniških sedežev), ki je visoka štiri nadstropja.

Na vrhu glavnega stopnišča je tudi kip Primoža Trubarja, pionirja pisane slovenske besede. V notranjosti stavbe je vrsta lepih arhitekturnih podrobnosti, delno iz podpeškega marmorja, delno iz brona ali oplemenitenega lesa. Fasado ob Gosposki ulici krasi mogočen kip Mojzesa (delo kiparja Lojzeta Dolinarja, ki spominja na lik impresionista Riharda Jakopiča.

  
Kapacitete knjižnice so bile glede na površino 8.410 m2 predvidene za 240.000 enot knjižničnega gradiva. Ob knjižnici (Vegova ulica) stojijo kipi prvih slovenskih univerzitetnih profesorjev: Ivan Prijatelj, France Kidrič, Fran Ramovš in Rajko Nahtigal.
  

V letih 1989 in 1999 je arhitekt Marko Mušič obnovil zgradbo.
    
K boljšemu spoznanju "kompleksnosti" Plečnikovega uma in svojevrstne zapletenosti zgradbe vam priporočamo branje prispevka Petre Grujičić, objavljenega v Delu 9.7.2009:
Kako jo je zagodel Plečnik ali zakaj ne morem do »svoje« knjige? 
 
Avtorica nam skozi fotozgodbo - dosegljiva je tudi na spletnih straneh Dela (povezava se nahaja na dnu prispevka) - predstavi zapleteno potovanje knjig po knjižnici ...
 
Po stopničkah navzgor, malo desno, pa spet malo navzgor ... Ja, v ljubljanski Narodni in univerzitetni knjižnici je brez težav mogoče priti iz enega konca stavbe na drugega, a le, če knjige nosite v rokah in dobro poznate tloris stavbe.  
Če pa ne veste, kako je arhitekt Jože Plečnik spretno prepletel nadstropja s polnadstropji, ali pred sabo potiskate voziček, poln knjig, boste imeli težave. Ali se boste izgubili ali spoznali, da vsak hodnik prej ali slej nekje prekinejo stopnice. Da bi voziček dvignili? Je pretežak. Bi ga raje potisnili po leseni klančini, položeni na stopnice? Sprejemljivo, pa četudi si je Plečnik nikoli ni zamislil.
  

Povezava do prispevka in fotografij:  Delo, 09.07.2009

 
 
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!