Varno delo na strehi

Kmečko poslopje, ki se po možnosti uporablja za živali in skladiščenje krme, kot sta seno ali slama. Kmetijski delavec popravlja poškodovano strešno ploščo.
Varno delo na strehi

  
Napačno
Kmetijski delavec popravlja poškodovane strešne plošče na kmečkem poslopju okoli 4 m od tal. Za hojo po strehi uporablja en sam oder. Ko na odru vstane, zgubi ravnotežje in pade vznak skozi streho na tla. Moški se je povzpel po lestvi (neprivezan in brez ograje na vrhu) in vzdolž strehe. Ograje, obrobne zaščite, plezalne deske ali drugih sredstev za preprečevanje padca ni bilo.

streha wrongimage

 

 

Pravilno
Kmetijski delavec se dvigne do strehe z uporabo mobilne dvižne delovne ploščadi, da bi zamenjal strešno ploščo. Nameščen je znak, ki jasno opozarja „lomljiva streha“.
 

streha rightimage

 

 

Težava
Padci z višine ostajajo najpogostejša vrsta nesreč s smrtnim izidom na delovnem mestu. Veliko kmečkih poslopij ima slabe ali slabo vzdrževane strehe, pogosto narejene iz vlaknocementa. Kmetje/kmetijski delavci so „mojstri za vse“ in pogosto morajo opraviti delo, za katerega lahko niso usposobljeni, pogosto z neustrezno ali napačno opremo.

Rešitev
domnevajte, da so strehe lomljive, razen če lahko dokažete nasprotno, izogibajte se delu na strehi, če je možen drugačen način dela, nikoli ne pojdite na kateri koli del lomljive strehe brez uporabe odra, ki podpira vašo težo, na zgradbe z lomljivimi strehami namestite ustrezne opozorilne znake, nikoli ne hodite vzdolž obrobne linije, zagotovite, da bodo odri dovolj široki in dovolj dolgi za dajanje ustrezne podpore, zavarujte se pred padcem skozi lomljivo streho poleg odra.
 
 
vir: 
Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu