Delo na višini

Obstoječa zgradba, kot je garaža, enonadstropna pisarna ali delavnica z nagnjeno streho za odtekanje deževnice v žleb, morda 3 m nad tlemi.
Delo na višini
     
Napačno
Gradbeni delavec uporablja lestev za popravilo žleba na strehi zgradbe. Lestev ni dovolj dolga. Pod zelo ostrim kotom je položena na steno zgradbe, vendar se še zmeraj mora iztegniti, da bi dosegel žleb. Delovno orodje (kladivo, izvijač itd.) mu prosto visi ob pasu in niha v zraku.

 

Pravilno
Gradbeni delavec namesto lestve uporablja stolpni oder. Stolpni oder je na tleh stabilno postavljen (kolesa so blokirana), vertikalen ter z zaščitno pregrado za prste na nogah in ograjo. Delavec z lahkoto doseže žleb, delovno orodje pa ima v škatli za orodje na tleh stolpnega odra. Dela lahko z obema rokama.
 
 
  
Težava
Pogosti vzroki za padce z lestve: prevelik izteg, lestev v slabem stanju, lestev ni primerna za delo. Ali je lestev primerna? ali je dovolj dolga, da se delo z lahkoto doseže? ali se lahko varno namesti na površino? ali lahko vzdržujete tri točke stika (nagnjena lestev)? ali je lestev mogoče postaviti pod pravim kotom? ali je površina, na kateri sloni, varna (nagnjena lestev)?
  
 
Rešitev
Varna uporaba lestve: prepričajte se, da so na voljo tri točke stika, ne iztegujte se preveč, varno nosite orodje in opremo, prepričajte se, da poznate največjo nosilnost lestve, lestev vedno namestite tako, da je obrnjena proti delu, preverite, da so zaklepni robovi v pravilnem položaju, obujte primerno obutev in se prepričajte, da so podplati čisti, če delate blizu ljudi in blizu vrat, ali veste, kaj je treba narediti za zagotovitev varnosti?

vir: Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu
 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!