Termografija

To niso le lepe barvne slike
Termografija
  

V gradbeništvu je termografija že uveljavljena metoda, kdor se tega ne zaveda, ga morda kmalu ne bo več na trgu.

Energetska varčnost je postala eden najpomembnejših vidikov v sodobnem gradbeništvu. A naj se še tako trudimo, s prostim očesom in izračuni ne moremo ugotoviti, kako kakovostna je gradnja v resnici. Pomanjkljivosti fasade, slabo vgrajena okna, mesta pihanja, neizoliran strop proti podstrešju in podobne napake lahko ostanejo skrite, nanje pa bodo opozorili šele stanovalci, ki se bodo vselili v objekt.

Vsakdo, ki se odloča za nakup nepremičnine, bi si želel vnaprej vedeti, kaj ga čaka. Eden od načinov ugotavljanja realnega stanja objektov je termografija. Gre za orodje, s katerim lahko vidimo tisto, kar je očem skrito in kar vsakega stanovalca najbolj zanima: kje izgubljamo drago energijo. Termografija omogoča, da temperaturna porazdelitev po površini objekta postane vidna. Je učinkovit, hiter in najbolj ekonomičen način odkrivanja gradbenih napak. Poznavanje kakovosti zunanjega ovoja zgradbe pa je podlaga za načrtovanje večje energetske učinkovitosti.
 
Termografska slika (termogram) z barvami prikaže površinsko porazdelitev temperature. Običajno svetle barve pomenijo toplejše, temne pa hladnejše površine, zato je tak termogram že na prvi pogled razumljiv vsakomur.
 
Termogram ne prikazuje dejanske temperature površine, ampak tako imenovane navidezne temperature, ki so lahko daleč od resnice. Vse površine ne sevajo toplotne energije enako. Steklene površine sevajo manj kot fasadni omet, kovinske pa še bistveno manj in večinoma zgolj odsevajo okolico. Termografska kamera sama tega ne ve, saj zazna le toplotno sevanje (energijo), ki prihaja iz smeri opazovane površine, in na tej podlagi izračuna temperaturo.
  

CGM

izdelava energetskih izkaznic, sanacije objetkov in gradbeni nadzori

več

 

Arhi-BIRO

Izdelava projektne dokumentacije (novogradnje, dozidave, nadzidave, legalizacije) svetovanje, nadzor, vodenje projektov in izdelava energetskih izkaznic.

več