Zunanja razsvetljava

Kot so svetila pomembna za osvetljevanje notranjosti prostora, imajo tudi zunanja svetila svojo vlogo - v prvi vrsti pripomorejo k naši varnosti, saj osvetljene stavbe ne privabljajo nepridipravov, so orientacija za obiskovalce, seveda pa imajo tudi dekorativni značaj.
  
Z zunanjimi svetili osvetljujemo zunanje dele hiš, vrtov, balkonov in teras, z njimi dosežemo poseben učinek in izbran predmet osvetlimo tako, da nam tudi v temi povzroča veselje. Kakšen užitek je, denimo, v topli poletni noči posedeti na terasi in opazovati, denimo, zamolklo osvetljene grmičke našega vrta.
 
Nek objekt lahko osvetlimo na dva načina: vanj lahko usmerimo močan reflektor, ki pač nato sije na objekt. To je klasičen način zunanje osvetlitve, tako so na primer osvetljene naše cerkve. Take osvetlitve naj bi bilo v prihodnje vse manj, saj povzroča veliko tako imenovanega svetlobnega smoga, veliko svetlobe, usmerjene na ta način, gre namreč v nič. Naj spomnim, da smo bili po podatkih EU nedavno uvrščeni na nezavidljivo drugo mesto v Evropi po svetlobni onesnaženosti, takoj za Belgijo, za katero vemo, da ima osvetljene kar cele avtoceste.

Pri drugem načinu osvetlitve objektov uporabimo manjša svetila, s katerimi sledimo arhitekturi samega objekta, uporabimo posebne svetlobne efekte, nežna in decentna svetila. Tudi pri snovanju svetlobe prihajajo v modo barve, pravi hit so barvne igre svetlobe. Take učinke dosežemo z različnimi aparati, ki jim pravimo light navigatorji. 
  
Light navigator najprej računalniško programiramo, nato pa se svetloba in barve spreminjajo - za kromaterapijo, zdravljenje s pomočjo barv, se že dolgo ve, da izjemno blagodejno vpliva na človekovo počutje. 
  
Poleg kandelabrov in raznih nižjih svetilk pri zunanji razsvetljavi poznamo tudi talne luči, ki so zadnje čase vse bolj priljubljene v javni in zasebni razsvetljavi.Opozarjamo vas, da velja posebna previdnost pri vgradnji talnih lučk. Dejstvo je, da je zunanja razsvetljava predvsem dekorativnega značaja, zato izberemo svetila, s katerimi bomo poudarili izbran predmet, na primer lepo grmovnico, krošnjo drevesa, markacijsko potko, zanimivo cvetlično gredico - ker se na vrtu rastje nenehno spreminja, je praktično, da se odločimo za fleksibilne reflektorje, ki jih nato obračamo po potrebi, glede na gredico ali skalnjak, ki je trenutno najlepši in ga želimo osvetliti.
 
Na vrtu ima večina ljudi še zmeraj postavljena svetila s klasično bučko, ki pa znova razprši svetlobo naokrog, podobno kot nepravilno vgrajena talna lučka. Odločiti se moramo torej za svetilo, ki bo svetlobo širilo ciljano v neko smer, po navadi v levo ali desno. Predstavljajte si, denimo, nek spomenik, ki ga želimo osvetliti - izbrati moramo takšno svetilo, kjer se bo svetloba ustavila na njegovem vrhu, ne pa da bo "rinila" v nič proti nebu.
 
Regulacija oz. nadzor svetlobe
Kadar izbiramo notranja svetila, sledimo dvema praviloma: najprej poskrbimo za osnovno razsvetljavo, nato pa še za dekorativno - pri zunanji razsvetljavi običajno zadošča zgolj dekorativna.
 
Na vrtu ali na balkonu ponoči ne potrebujemo takšne svetlobe, da bi pri njej brali, ampak jo potrebujemo zato, da se orientiramo, predvsem pa z njo okrasimo poudarka vredno. Nekoliko več "resne" svetlobe morda potrebujemo pri vhodu v hišo, ko bodisi iščemo ključe od vhodnih vrat, želimo da obiskovalci zmorejo prebrati priimek na vratih ali pa bi preprosto radi imeli obiskovalca vidnega, ko si ga ogledamo po videofonu.
  
Vendar bi tudi pri jakosti osvetlitve vhoda priporočali previdnost - pomislite, kako neprijetno je, če skoraj v temi stopite do vhodnih vrat, tam pa vas nenadoma osvetli močan soj reflektorjev! Vhod je bolje osvetliti s talno dekorativo - če je izvor svetlobe led žarnica, lahko to svetilo brez velikih stroškov in porabe energije sveti dan in noč.
 

ADS-Efekt

Smo podjetje, ki se ukvarja z elektro in audio inštalacijami. Nudimo popolno ureditev in namestitev željenih elektro komponent v objekte.

več

 

NetEL, Matevž Narobe s.p.

Servis, vzdrževanje in montaža vseh vrst elektronskih naprav in računalnikov

več

 

Alutech d.o.o.

Proizvodnja vrtnih klopi, miz in druge opreme z litimi ogrodji in ulične svetilke ter dekorativni stebri.

več

 

AL-TEL ELEKTRIčNE INŠTALACIJE Petrovčič Alojzij s.p.

Električne inštalacije.

več

 

OMISLI.si

Pridobite ponudbe preverjenih izvajalcev direktno na vaš e-naslov!

več

 

ELEKTRO UGOVŠEK D.O.O.

Instalacije v stanovanjskih objektih - Instalacije v poslovnih objektih - Delo na višini - Cestne razsvetljave - Strelovodi - Meritve in izdelava dokumentacije

več

 

ARCADIA d.o.o.

Načrtovanje razsvetljave, zastopstvo in prodaja svetil.

več

 

BM trade, Kristan d.o.o.

Urejanje vrtov, namakalni sistemi, vrtna razsvetljava, fontane in črpališča.

več

 

Asist d.o.o.

ComfortClick ponuja novo rešitev za pametni dom. Razvili smo sistem, ki omogoča upravljanje razsvetljave, ogrevanja, alarma, video nadzora, električnih naprav preko PC-ja, mobilnega telefona, dlančnika in od kjerkoli na svetu.

več

 
 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti