Materiali za ureditev zunanjih površin

Pomladni čas je primeren za obnovo ali novo ureditev, zato bomo v nadaljevanju našteli materiale, ki so primerni za tlakovanje zunanjih površin.
Materiali za ureditev zunanjih površin

  
Kamen
Kamen je zagotovo najbolj trpežen material. Primeren je za tlake in obrobe različnih površin, npr. javne trge in ulice, terase, poti, stopnišča, ... Čeprav je bilo v prejšnjih številkah o kamnu že veliko napisanega, ne bo odveč opozorilo, da so za zunanje tlake najprimernejši graniti in porfirji, pogojno peščenjaki in apnenci. Ob primerni debelini kamna in pravilni vgradnji so kamniti tlaki lahko povozni.

Kamen se najpogosteje vgrajuje v ploščah različnih velikosti, kockah in robnikih, lahko pa se uporabi tudi kot nasutje v obliki prodnikov, manjših kock ali sestavov skrilavih plošč. Ti se skupaj s peskom uporabljajo tudi kot nasutje v sodobnih vrtovih ali kot obroba tlaka ob objektu.

Peščene površine so nadvse primerne na pešpoteh, v parkih in gozdnih cestah. V zadnjem času so pogost element sodobnih vrtov, odlično pa se podajo tudi k prenovljenim starim stavbam. Pomanjkljivost peščenih površin je v tem, da njihovo vzdrževanje zahteva redno čiščenje in grabljenje peska.

garden path 9

 Terraco
Teracco tlaki so podobni kamnitim. Narejeni so iz betonske malte, kamene moke in vtisnjenih oglatih kamenčkov, ki so po strditvi brušeni in polirani. Taki tlaki so manj odporni na vremenske vplive kot kamniti, vendar so zaradi polirane površine vseeno dokaj obstojni. V preteklosti so bili ustrezna zamenjava za kamen, saj so bili lahko izvedeni na kraju samem ali izdelani kot ploščice za oblaganje. Teracco tlaki so danes redki, ker je njihova izdelava zahtevna, izvajalcev pa je malo. Lep primer teracco tlaka je v Ljubljani na Cankarjevem  nabrežju.

Beton
Ker so kamniti tlaki mnogo dražji od betonskih, so zunanji tlaki pogosto betonski. To so na primer tlaki iz gladkih ali pranih betonskih plošč, betonskih tlakovcev, uliti betonski tlaki z vtisnjenim vzorcem (bomanite) ali zgolj krtačeni uliti beton. Betonski tlakovci se med seboj razlikujejo po obliki, barvi in tudi kakovosti. V tujini so javni prostori manjših krajev in vasi pogosto tlakovani z betonskimi tlakovci.

Les
Les je material, ki v zadnjih letih pridobiva na veljavi. Uporaben je ne le za tlake v notranjosti, temveč tudi za oblaganje fasad in zunanjih stopnic in tlakov. Les je ob primerni negi tudi zunaj dokaj obstojen, čeprav se s prej naštetimi materiali po trpežnosti ne more primerjati. Les cenimo zaradi občutka topline, zato je pogosto uporabljen za tlakovanje zasebnih teras. Pomembna je izbira obstojnega lesa, način vgradnje in izbira sredstev za nego in vzdrževanje.

Umetne mase
Tartan in druge umetne mase za tlakovanje se uporabljajo za oblaganje zunanjih površin vzgojno-varstvenih ustanov. Njihova površina je mehka in obstojna, zato so posebej primerne za podlage pod igrali in tlake različnih igrišč.

Asfalt
Asfaltne površine so primerne za dovozne poti, manipulativna dvorišča, parkirišča in vse vrste cest. So enostavne za čiščenje in vzdrževanje (tudi pozimi) ter zadoščajo cestnim predpisom za odvodnjavanje meteorne vode s povoznih površin.

Drugo
Ostali materiali za tlakovanje in oblaganje zunanjih površin so lahko tudi opeka, kovina, steklo ali drugo. Uporaba teh materialov je odvisna od posameznikove kreativnosti. Jekleni ali inoks trakovi so uporabni za ločevanje posameznih materialov (npr. zemlje od peska) na vrtu ali v parku. Taki ločilni trakovi so manj opazni kot kamniti robniki ali granitne kocke, njihova prednost pa je tudi v tem, da omogočajo izvedbo krivin.

Na koncu naj omenimo še ozelenjene površine. Pri izvedbi zunanjih ureditev ne pozabimo na zelenje: travo, grmovje, drevesa, ... Ampak, to je že druga zgodba.
 
Ne spreglejte kopico zanimivih nasvetov, idej, ...

Želite na novo urediti vrt, pa ne veste kje začeti?

So terase, zaradi katerih si ljubosumen na dvorišče svojega bližnjega, urejena okolica, kakršne gledate v revijah, ... več