Sanacije in obnove

Razne sanacije, obnove in vzdrževalna dela danes predstavljajo vse večji delež gradbenih del. O sanaciji govorimo, ko gre za objekt, na katerem se kažejo sledi obrabe, problematika vlage, soli, alg, plesni itd.
Sanacije in obnove
  
Brez dobro izvedene hidroizolacije so tudi drugi sanacijski postopki praktično brez pomena, kot tudi vgradnja fasadnih sistemov, navkljub temu da je pri nas veliko stavb toplotno še popolnoma neizoliranih. Sanacija je torej razlog tehnične ali estetske narave, včasih pa se zahteva samo obnova po ohranitvi originalnega izgleda. Preden pa izberemo rešitev, pa je potrebno poznati problematiko individualnega objekta:

vlaga in soli - uničevalci objektov: Vlaga v zid vstopa in po njem potuje na več načinov:

kapilarni vlek vlage - zelo pogosta težava pri slabo izvedeni hidroizolaciji objekta oziroma odsotnosti le-te. Vlaga se dviga po gradbeni konstrukciji - ponavadi iz zemlje. S seboj prinaša soli in druge škodljive snovi, ki zaradi higroskopične narave učinek skozi čas še potencirajo.

higroskopičnost - soli (kloridi, sulfati in nitrati) so higroskopične. V stiku z vlago se transportirajo po gradbeni konstrukciji in ob kristalizacijo povečujejo prostornino. V porah gradbene konstrukcije prihaja do napetosti, ki poškodujejo gradbeno substanco. Kristalizacija pod zaključnim slojem povzroča izbokline in luščenje zaključnega sloja ali barve. Nase zopet vežejo vlago in pospešujejo kapilarni vlek.
 
hidrostatični pritisk - voda, ki zaradi nepravilnega odvajanja in nagiba zateka proti gradbeni konstrukciji.
kondenzacija - voda, ki zaradi podhladitve stene pod temperaturo ozračja vlaži površino stene.
  
Obstaja več vrst soli:
  • kloridi - solna kislina (lahko kuhinjska sol NaCl). S posipanjem proti zmrzovanju tal povzročimo, da stopljena v vodi prodira v konstrukcijo skozi podzidek.
  • sulfati - žveplena kislina. Nastaja pri izgorevanju fosilnih goriv, ki vsebujeo žveplo.
  • nitrati - solitne kisline. Nastajajo pri gnitju beljakovin in živalskih odpadkov. Ob kristalizaciji ustvarjajo volumenski pritisk, ki je primerljiv s povečanjem volumna zaradi zmrzovanja vode, in povzročajo hitro propadanje ter drobljenje gradbene konstrukcije.
  

DEŽMAN d.o.o. Strahinj

Že več kot 50 let skrbimo za kvaliteto vašega bivanja!

več

DEŽMAN d.o.o. Strahinj
 

PININO

Gradbeno podjetje z 25 letno tradicijo, opravljamo za vas vse storitve od novogradenj, adaptacij, sanacij, nadstreškov, konstrukcij, lesenih, kovinskih ...

več

 

Gradbenistvo GOGI

Novogradnje in adaptacije, rekonstrukcije in sanacije, izkopi ter zunanje ureditve, izvedba fasad in pranje fasad, tesarstvo krovstvo in kleparstvo, vzdrževanja

več

 

OMISLI.si

Pridobite ponudbe preverjenih izvajalcev direktno na vaš e-naslov!

več

 

GRADBENIŠTVO MELI S.P.

Izvajamo zaključna gradbena dela na vašem objektu: fasaderstvo, slikopleskarstvo, adaptacija stanovanj, ...

več

 

CGM

izdelava energetskih izkaznic, sanacije objetkov in gradbeni nadzori

več

 
 
 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...