Les - teak

Tikovina zaradi svoje izjemne kakovosti zagotavlja dolgoročno zadovoljstvo uporabnika, še posebej v zunanjem okolju
Les - teak
     
Tikov les je edini dolgo poznan les, o katerem natančno vemo, kakšna je njegova uporabnost, odpornost in trajnost v zunanjem okolju. Tikov les zagotavlja popolno zadovoljstvo, kjerkoli ga uporabite, za zunanje tlake, obloge ali vrtno pohištvo.

Trajnost tikovine je znana že stoletja. Tikovina je edinstven les, ki vzdrži grobe spremembe klimatskih pogojev, morsko vodo, sončno pripeko in drugo ter zaradi tega ne poka, se ne cepi in ne zvija. O njegovih lastnostih priča tudi to, da so leseni tlaki iz ladje Titanik, ki se je potopila 15. aprila 1912, povsem enake kakovosti kot takrat, ko je bila zgrajena.
Tikov les spada med tiste vzhodnoazijske vrste lesa, ki jih poznamo najdlje. Izhaja iz naravnih gozdov Mjanmara (Burme) in Tajske, naravni les imata v omejenih količinah le še Laos in Indija. Tikovina naravnega izvora je najboljša, ker je stara in vsebuje veliko količino olja. Tudi izbor lesa naravnega izvora je večji, predvsem kar zadeva njegove dimenzije. Najboljši profili lesa morajo biti četrtinsko rezani, tako da ima les čim bolj enakomerno strukturo in pravilen potek letnic. Področja sečnje tikovine, ki je pod nadzorom mednarodnih institucij in organov držav, od koder teak izvira, se tudi ponovno pogozdujejo.
 
Iz Indonezije in še nekaterih drugih držav, kjer so v novejšem času pričeli z gojenjem tikovih dreves na plantažah (druge države jugovzhodne Azije, Afrike in srednje ter južne Amerike) izhaja tikov les plantažnega izvora. Plantažni tik raste hitreje, njegova gostota je približno 30 % manjša, prav tako tudi vsebnost olja, predvsem zaradi sečnje mlajših dreves. Praviloma mora tikovo drevo doseči starost vsaj 60 let, da je njegov les primeren za zunanjo uporabo. Na kvaliteto lesa vpliva tudi njegovo poreklo, vendar natančnih podatkov o tem trenutno ni na razpolago.
Skladno z izvorom in poreklom lesa se tudi njegova cena močno razlikuje. Najboljše vrste tikovine dosegajo ceno med 7.500 € in 12.000 € na m3 lesa, plantažno tikovino pa je na trgu mogoče dobiti že za 3.000 €. V navedenem območju je cena odvisna od dimenzij lesa in izbranega razreza.
 
Svež tikov les je zelenkasto rumene barve, po sušenju postane rumeno rjav do temno rjav. Opazne so od 2 do 8 mm široke temno rjave ali črne črte. Burmanska in tajska tikovina je vedno temnejše, indonezijska svetlejše barve.

Opozorilo: Na trgu se ime teak pojavlja tudi pri drugih tiku podobnih vrstah lesa (na primer les cumaru nekateri imenujejo južnoameriški tik) z namenom, da bi zanje dosegli višjo vrednost, prav tako je lahko napačno navedeno poreklo tikovine. Zaupanje v dobavitelja je pri tem ključnega pomena.
Tikov les in tlake za terase nam dobavlja priznan proizvajalec z dolgoletnimi izkušnjami, ki zagotavlja prvo kvaliteto lesa, sušenega po pravilnem postopku ter brez razpok in drugih napak.

Biparket d.o.o.

Prodaja klasičnih parketov, kmečkih podov, gotovih dvo- in troslojnih parketov

več

 

Elkoplast - import export d.o.o.

Prodaja in polaganje talnih in stenskih oblog

več

 

Parketarstvo Ivan Bartol s.p.

Polaganje in obdelava novega parketa, adatacija starega parketa, polaganje gotovih parketov in laminatov...

več

 

Alpod talne obloge

čudoviti parketi z vsega sveta! Gotovi dvoslojni parketi, ki so med vsemi parketi najbolj primerni za tla s toplovodnim talnim ogrevanjem / gotovi troslojni parketi / masivni parketi, kmečki podi, laminati, ...

več

 

Parketarstvo ASPIS d.o.o.

polaganje vseh vrst talnih oblog razen kamna in keramike. izdelava zunanjih lesenih teras

več

 
 
 
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!