Les - ladijski krov

V zadnjem času se vse pogosteje pojavlja nov tip položenega parketa, ki ga v Evropi imenujejo kar ladijski krov, ker v resnici spominja na obloge na ladjah.
Les - ladijski krov
  
Govorimo o parketu, ki ima reže zapolnjene s posebnim polnilom, navadno črne barve. To je enokomponentni poliuretanski elastični kit, ki se dobavlja v kartušah.
  
Parket, ki ga proizvajalci ponujajo v različnih drevesnih vrstah (iroko, doussié, afriški in azijski tik, akacija), je lahko različnih širin, dolžin in debelin. Mere so odvisne od posameznega proizvajalca, parket pa se lahko izdela tudi po naročilu. Deščice so narejene tako, da je utor daljši od peresa, tako da pri polaganju dobimo približno 5-milimetrsko režo, ki jo nato zapolnimo s kitom.
 
Parket na podlago lepimo ali pa ga polagamo plavajoče in ga vijačimo, odvisno od mer in priporočil proizvajalcev.
 
Pred fugiranjem je treba v reže najprej nanesti vezni premaz (najpreprosteje kar s čopičem), da je sprijem polnila in lesa trdnejši. V zvezi z uporabo ustreznih premazov in kitov je treba upoštevati proizvajalčeva navodila. Nato se s pištolo za kartuše nanese kit. Z lopatico izenačimo in potlačimo fugo, da se kit razporedi po vsej debelini reže. Z njim je treba zapolniti tudi stike ob robovih (na 8 do 10 kvadratnih metrov se priporoča 5-milimetrski stik).
  
Kit se navadno suši od 24 do 48 ur. Ko je povsem suh, nadaljujemo brušenje celotne površine, da odstranimo odvečni kit in izenačimo parket. Ravnamo kot pri drugih tipih parketa. Površino lahko oljimo ali tudi lakiramo, vendar je treba preveriti združljivost uporabljenih izdelkov. Zadnje čase se čedalje pogosteje kot končni premaz uporablja olje, tudi za bolj obremenjene površine in klimatsko zahtevnejše prostore.
 
Tak tip parketa se veliko polaga na primer v kopalnice, ker je zaradi širše fuge iz elastičnega kita bolj sprejemljiv za klimatske spremembe in vlago. Tudi lesovi, ki jih proizvajalci ponujajo prav za ta tip polaganja, sodijo med odporne (doussié, azijski in afriški tik) in stabilne (iroko, akacija) vrste parketa.
   

Parketarstvo ASPIS d.o.o.

polaganje vseh vrst talnih oblog razen kamna in keramike. izdelava zunanjih lesenih teras

več

 

Alpod talne obloge

čudoviti parketi z vsega sveta! Gotovi dvoslojni parketi, ki so med vsemi parketi najbolj primerni za tla s toplovodnim talnim ogrevanjem / gotovi troslojni parketi / masivni parketi, kmečki podi, laminati, ...

več

 

Biparket d.o.o.

Prodaja klasičnih parketov, kmečkih podov, gotovih dvo- in troslojnih parketov

več

 

Parketarstvo Ivan Bartol s.p.

Polaganje in obdelava novega parketa, adatacija starega parketa, polaganje gotovih parketov in laminatov...

več

 

Elkoplast - import export d.o.o.

Prodaja in polaganje talnih in stenskih oblog

več

 
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje