Les - Bangkirai

Bangkirai oziroma Yellow Balau je zaradi nizke cene široko uporabljan les - predvsem za terase.
Les - Bangkirai
     
Bangkirai izhaja iz jugovzhodne Azije, predvsem Indonezije in Malezije ter spada med trde vrste lesa. Les bangkirai je rjave do rdeče rjave barve in ima enakomerno strukturo. Zaradi velike razlike med radialnim in tangencialnim raztezkom je bangkirai zelo nestabilen les.

Bangkirai se hitro krivi in deformira, še posebej če ni dobro pritrjen. Rad se cepi, zato se je treba izogibati vsakršnim poškodbam lesa na površini. Zaradi navedenih slabih lastnosti je bangkirai primernejši za javne prostore. Zaradi zmanjševanja deformacij se bangkiraj večinoma dobavlja žlebljen z obeh strani. Vsaka stran ima drug profil žlebov, tako da se uporabnik lahko odloča o dveh možnostih izgleda terase.
 
Ker bangkirai ni sušen in se praviloma začne sušiti šele po montaži, je treba zagotoviti tudi dobro prezračevanje lesa in pri terasah zanesljivo pritrjevanje. Za pritrjevanje priporočamo uporabo spojk »igel«, ki pri stranskem pritrjevanju edine zagotavljajo stabilno pritrditev podnic brez poškodb lesa. Spojke dvignejo podnice za nekaj mm in tako zagotavljajo dobro zračenje, poleg tega držijo podnice na skrajnih straneh in jih tako tudi najbolj stabilizirajo. Istočasno zagotavljajo tudi povsod enak razmik med podnicami. Izdelane so iz nerjavečega jekla z dvostransko ali enostransko bodico, ki se zarije v les in ga s tem fiksira na položaju.
 
Da se les bangkirai ne bi na konceh prehitro cepil, je po žaganju priporočljivo voskanje. Podnice so praviloma žlebljene, redko gladke, ker se s tem zmanjšajo napetosti v lesu. Bangkirai je pred montažo treba skladiščiti v senčnem in zračnem prostoru.
 
Opozorilo: padavine izpirajo topljive snovi v lesu ter lahko obarvajo sosednje tlake ali fasado. Zato je priporočljivo, da nov tlak nekajkrat sperete, da se bodo iz lesa izločile topljive snovi.
 

Elkoplast - import export d.o.o.

Prodaja in polaganje talnih in stenskih oblog

več

 

Parketarstvo ASPIS d.o.o.

polaganje vseh vrst talnih oblog razen kamna in keramike. izdelava zunanjih lesenih teras

več

 

Alpod talne obloge

čudoviti parketi z vsega sveta! Gotovi dvoslojni parketi, ki so med vsemi parketi najbolj primerni za tla s toplovodnim talnim ogrevanjem / gotovi troslojni parketi / masivni parketi, kmečki podi, laminati, ...

več

 

Parketarstvo Ivan Bartol s.p.

Polaganje in obdelava novega parketa, adatacija starega parketa, polaganje gotovih parketov in laminatov...

več

 

Biparket d.o.o.

Prodaja klasičnih parketov, kmečkih podov, gotovih dvo- in troslojnih parketov

več

 
 
 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Fasaderstvo Lap d.o.o. Kvalitetna izdelava fasad
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...