Les - bambusov parket

Delež bambusa v industriji talnih oblog se je povečal predvsem zadnjih nekaj let, večinoma zato, ker je to najhitreje rastoča rastlina na zemlji. Steblo, ki je primerno za talne obloge, lahko posekamo že po 4 do 5 letih. Poleg trdnosti se bambus odlikuje predvsem po kromatičnih lastnostih, ki omogočajo kombiniranje z najrazličnejšimi materiali.
Les - bambusov parket
  
Obstaja 600 vrst bambusa, stebla pa so— odvisno od vrste — lahko zelena, sinja, črna, rumena z zelenimi črtami, zelena z rumenimi črtami, podobna leopardji koži in še bi lahko naštevali. Bambus zraste do končne višine 8, 10, 15, 20 ali ve metrov že v nekaj mesecih. Zelo je pomemben za uravnavanje kisika in ogljikovega monoksida v ozračju, pa tudi za pande, ki se hranijo skoraj izključno z njegovimi vršički.
 
Steblo, namenjeno za talno oblogo, razrežejo na podolgovate kose, te pa zaradi odpornosti proti škodljivcem, plesni in delovanju lesa najprej izpostavijo visokim temperaturam, nato pa stiskajo in oblajo. Tako obdelani so pripravljeni za rezanje na parketne deščice.
  
Na trgu dobimo bambusov parket različnih mer z utorom ali brez njega. Proizvajalci ponujajo masivnega ali večslojnega, ki je lahko že končno obdelan z lakom, oljem ali voskom. Na podlago ga lahko lepimo ali polagamo plavajoče s pribijanjem. Bambusov parket lahko brusimo kot preostale parkete iz masivnega lesa.
 
Tehnične lastnosti bambusa se lahko primerjajo s tehničnimi lastnostmi marsikatere drevesne vrste, ki jo uporabljamo za izdelavo parketa, saj je bambusov les zelo trden (trdnost po Brinnelu je 40 N/mm2, po Janku pa 1742, kar je približno 27 odstotkov več kot pri rdečem hrastu), odporen proti vlagi, pa tudi dokaj stabilen. Skladno s standardom za talne obloge so meritve pokazale koeficient dimenzijskega spreminjanja za 0,00144 milimetra.
  
Estetski učinek bambusovega lesa je zaradi njegove posebne rasti — kolenastega stebla s pravilnimi grami in ravnimi vlakni.— edinstven.
 
Vir:
Korak, 2002
 

Elkoplast - import export d.o.o.

Prodaja in polaganje talnih in stenskih oblog

več

 

Alpod talne obloge

čudoviti parketi z vsega sveta! Gotovi dvoslojni parketi, ki so med vsemi parketi najbolj primerni za tla s toplovodnim talnim ogrevanjem / gotovi troslojni parketi / masivni parketi, kmečki podi, laminati, ...

več

 

Parketarstvo Ivan Bartol s.p.

Polaganje in obdelava novega parketa, adatacija starega parketa, polaganje gotovih parketov in laminatov...

več

 

Parketarstvo ASPIS d.o.o.

polaganje vseh vrst talnih oblog razen kamna in keramike. izdelava zunanjih lesenih teras

več

 

Biparket d.o.o.

Prodaja klasičnih parketov, kmečkih podov, gotovih dvo- in troslojnih parketov

več

 
 
 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ