Kamen - granit

Granit sodi med magmatske kamnine, ki nastajajo s kristaljenjem silikatne taline. Pravimo ji magma ali žarja.
Kamen - granit
  
Je najbolj razširjena kamnina iz podskupine globočnin, to je kamnin, ki so se strdile globoko v zemeljski skorji. V isto skupino spadajo tudi granodiorit, ki je zelo podoben granitu, gabro, diorit, sienit … Granodiorit s Pohorja, znan tudi kot pohorski granit ali pohorski tonalit, je najpogostejša globočnina v Sloveniji.
 
Granit je popolnoma kristaljena kamnina sive ali rožnate barve in zrnate sestave. V njej opazimo zrna kremena, kalijevega glinenca, kislih plagioklazov in biotita. Ker je v svoji skupini najštevilčnejša kamnina, je temu primerno v svetu mnogo različic. Montblanški graniti so najstarejše (in tudi najvišje ležeče) kamnine v Evropi.
 
Granit se uporablja za notranje in zunanje talne obloge, stopnišča, pulte, mize, kamine, okenske police, fasade … Je zelo trda in trdna kamnina, zato je še posebno primeren za oblaganje prometne površine, ter zelo odporen proti statičnim in mehanskim obremenitvam. Z različno površinsko obdelavo granita dosežemo raznolikost uporabe. Površina je lahko polirana, strojno praskana, štokana, peskana ali žgana.
 
Plošče, kocke, ...
Granit navadno dobavljajo kot plošče debeline od 1 do 3 centimetrov ali kot tanjše ploščice, tako imenovane marmete, debeline od 1 do 1,5 centimetra, odvisno od proizvajalca. Standardne marmete so centimetrske ploščice velikosti 30,5 x 30,5. Debelejše so običajno rezane po naročilu. Za zunanje pohodne površine uporabljamo plošče debeline najmanj 3 centimetre, za zunanje povozne pa najmanj 4 centimetre. Za tlakovanje cestišč, poti, parkov ali trgov so znova postale priljubljene kocke v kombinaciji z drugimi naravnimi kamninami (porfirjem, tonalitom …) ali umetnimi materiali (betonske ploščice). Dobavljajo se v velikosti 6–8 ali 8–10 centimetrov.
 
Obdelava površine
Granit je lahko poliran, strojno praskan, štokan, peskan ali žgan. Polirana površina je gladka, zato je primernejša za notranjo talno oblogo in stopnišča, sijoč videz pa daje prostoru prefinjenost in eleganco. Grobo obdelane površine preprečujejo zdrse, zato so zelo uporabne za zunanje tlakovanje. 
 
Stopnišča in fasade 
Granit je primeren za notranja stopnišča, ki so navadno polirana, ali zunanje vhode in stopnice. Robovi plošče so lahko ravni, prirezani, zaokroženi, polkrožni ali okrogli. Plošče imajo lahko na zgornji strani tudi utor za gumo. Granitne plošče se uporabljajo še za zunanje oblaganje sten oziroma fasade.
 
Pulti in kamini 
Zaradi dobrih mehanskih lastnosti in preprostega čiščenja se granit množično uporablja za gostinske, kopalniške in kuhinjske pulte in police. Tako kot pri stopnicah je tudi tu obdelava robov različna. Granit je lahko tudi obloga za kamine.  
 
Okenske police 
Profili oziroma robovi okenskih polic so lahko različno obdelani: prirezani, zaokroženi, polkrožni ali okrogli. Proizvajalci lahko izdelajo police po naročilu.
 
Viri:
B. Mirtič, A. Mladenovič, A. Ramovš, A. Senegačnik, J. Vesel, N. Vižintin: Slovenski naravni kamen, Ljubljana, 1999
Slovenski naravni kamen v Ljubljani in njeni okolici, Kmečki glas, št. 5, februar 2000
Oxfordova enciklopedija nežive narave, DZS, Ljubljana, 1997
Naravni kamen, kamnarsko-geološki leksikon, Ljubljana, 1992
Naravoslovni atlasi: Geologija, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1991
Prospekti različnih proizvajalcev
www.granimar-m.com/it/home_page_it.html in www.pavistone.com/it/graniti.htm – granit iz Sardinije
Korak, 2001
 

BRIKA, d.o.o.

Kamen naravni - obdelava, Kamnoseški, kamniti izdelki - montaža, vgrajevanje

več

 

Adria 1 2 3 d.o.o.

Zelo ugodna ponudba Granita, Marmorja, Dekorativnega kamna, ter kopalniškega pohištva.

več

 

Polaganje naravnega kamna in posredništvo Kotnik Štefan s.p.

Polagamo vse vrste naravnih kamnov,tlakovce,urejamo okolice...

več

 

Marijan Božič s.p.

Ukvarjamo se z vsem, kar je povezano s porfidom, keramiko, tlakovci, naravnim kamnom in novostjo pri nas: PRODNIKI NA MREŽICI

več

 

Marjan Šturbaj s.p.

Smo podjetje za polaganje in prodajo naravnega kamna, šrilj, porfido lucerna, rustika ..... Na slovenskem in avstriskem trgu smo prisotni že preko 10 let.. zagotavljamo kavliteto ter garancijo

več

 

BREZAVŠčEK kamnoseška dejavnost d.o.o.

Izdelava kamnitih vrtnih miz in klopi, cvetličnih in drugih vrtnih korit, vodnjakov, umivalnikov, fontan, oblog ribnikov in bazenov, tlaki, stopnice,okenske police, enostavni in mozaik tlaki, masivni okenski in vratni okvirji, nagrobni spomeniki in dodatki.

več

 

KERAMIKA MB Matjaž Belak s.p.

polaganje keramike,kamna,oblaganje kamina.

več

 

Polaganje in prodaja naravnega kamna Šturbaj Marjan s.p.

Polagamo in prodamo naravni kamen Škrilj,Porfido,Lucerna,Granit ... vse vrste naravnega kamna Izvedba z ali brez materiala...

več

 

ANS-LUDVIK Ludvik Zdravko s.p.

Stavbno pohištvo-kovina.

več

 

Adaniz d.o.o.

granitne kocke, granitni robniki, granitne ploščice, granitni tlakovci, bazaltne kocke

več

 
 
 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ