Kamen - bazalt

Bazalt sodi – tako kot porfir med magmatske kamnine. Je najpogostejši predstavnik podskupine predornin ali vulkanskih kamnin, saj je kar 90 odstotkov vseh predornin bazaltnih kamnin. Z izbruhom podmorskih vulkanov so nastali tudi številni otoki, med njimi Havaji.
Kamen - bazalt


Bazaltne lave so zelo tekoče, ker bazalti vsebujejo malo kremenice, zato se po izlitju hitro širijo in strdijo na površju v obliki tankih pokrovov. Obsežni bazaltni izlivi so tudi pod morjem. S Sicilije, kjer je najvišji evropski in obenem najaktivnejši vulkan na svetu Etna, prihaja bazalt sive barve.

Bazalt uporabljamo za tlakovanje cest, trgov, pločnikov …, za oblaganje pročelij, sten, zidov in škarp, za stopnišča, notranje talne obloge in drugo.

V kamnolomih režejo bazaltne kamnine v bloke ali pa jih drobijo. Drobljeni bazalt je osnova za pridobivanje taljenega bazalta. Talijo ga pri 1300 stopinjah Celzija, ga zlijejo v kalupe in vnovič kristalizirajo. Proces traja 30 ur, plošče pa so zaradi gostote materiala in popolne nevpojnosti izredno odporne proti obrabi in zmrzali.

Iz bazaltnih blokov pridobivajo plošče in robnike različnih velikosti in debelin. Tudi razrez in končna obdelava sta različna, zaradi česar ima obloga iz bazalta široko uporabnost. Površina plošč je lahko obdelana ročno ali strojno, lahko je polirana, štokana, žlebičena ali praskana. Robovi so lahko gladki, štokani, ravni ali zaobljeni. Plošče je možno obdelati tudi tako, da dajejo videz antičnih oziroma starih oblog.

Talne obloge iz bazalta so lahko sestavljene iz različno obdelanih plošč, predvsem so barvno zanimive kombinacije štokanih in poliranih, kjer se oblikovalec lahko poigra z dvobarvnimi vzorci.

Iz bazalta je lahko tudi dekorativno pohištvo, na primer mizice ali stoli, za barvno pestrost pa ga umetniki na Siciliji kombinirajo s keramiko.

Viri:
B. Mirtič, A. Mladenovič, A. Ramovš, A. Senegačnik, J. Vesel, N. Vižintin: Slovenski naravni kamen, Ljubljana, 1999
Oxfordova enciklopedija nežive narave, DZS, Ljubljana, 1997
Naravni kamen, kamnarsko-geološki leksikon, Ljubljana, 1992
Prospekti različnih proizvajalcev
Korak, 2001
 

Adria 1 2 3 d.o.o.

Zelo ugodna ponudba Granita, Marmorja, Dekorativnega kamna, ter kopalniškega pohištva.

več

 

Polaganje naravnega kamna in posredništvo Kotnik Štefan s.p.

Polagamo vse vrste naravnih kamnov,tlakovce,urejamo okolice...

več

 

KERAMIKA MB Matjaž Belak s.p.

polaganje keramike,kamna,oblaganje kamina.

več

 

Adaniz d.o.o.

granitne kocke, granitni robniki, granitne ploščice, granitni tlakovci, bazaltne kocke

več

 

Marjan Šturbaj s.p.

Smo podjetje za polaganje in prodajo naravnega kamna, šrilj, porfido lucerna, rustika ..... Na slovenskem in avstriskem trgu smo prisotni že preko 10 let.. zagotavljamo kavliteto ter garancijo

več

 

Polaganje in prodaja naravnega kamna Šturbaj Marjan s.p.

Polagamo in prodamo naravni kamen Škrilj,Porfido,Lucerna,Granit ... vse vrste naravnega kamna Izvedba z ali brez materiala...

več

 
 
 
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...