Stopnišče

Stopnišča postavljamo kot vertikalno komunikacijo v vidni del bivalnega prostora, kjer ogrevamo vse etaže. S tem se izognemo hodniku, ki zavzema velik del stanovanjske površine. Notranje stopnišče lahko naredimo pozimi, v deževnih in hladnih dneh, ko nam vreme ne dopušča, da bi se lotili gradbenih del na zunanjosti objekta in v okolici.
Stopnišče
  
Betonsko stopnišče
Vsako stopnišče, ki vodi iz ene etaže v drugo, mora imeli svojo nosilno konstrukcijo, kamor položimo nastopne ploskve. Nosilna konstrukcija je lahko betonska, z betonskimi stopnicami, kamor položimo kamnito, keramično ali leseno nastopno ploskev. Betonske stopnice delujejo zelo masivno, zato so primerne za velike vhodne avle z visokim stropom. Masivno betonsko stopnišče ne prepušča svetlobe med posameznimi stopnicami, zato naj bodo svetlo prepleskane in z velikimi steklenimi površinami na fasadi, da je prostor dovolj svetel in stopnice vidne.
 
Betonsko stopnišče lahko oblikujemo z opažem v polkrožno, polžasto zavito, delno zavito ali klasično dvoramno stopnišče. Zavita ali delno zavita stopnišča so zelo dekorativna, vendar zahtevajo veliko prostora. Betonske stopnice delujejo hladno, zato so primerne za tople kraje.
 
Ograja na betonskem stopnišču naj bo prilagojena arhitekturnem izrazu celotnega interiera. V klasični meščanski vili je primerna ograja iz ročno kovanega železa, v modernih stanovanjskih hišah naj bo ograja preprosto in sodobno oblikovana, kot je stavbno pohištvo in vsa ostala oprema.
Leseno stopnišče
Leseno stopnišče je primerno povsod tam, kjer je vgrajeno veliko vidnega lesa v notranjosti, od počitniških hiš do bogatih in prostornih vil, s steklenimi kamnitimi in lesenimi stebri, stenami in stropom. Leseno stopnišče mora imeti pravilno dimenzionirano nosilno konstrukcijo, ki je lahko lesena ali kovinska, oblečena v leseno oblogo. Ograja mora biti temu primerna, lesena na kovinskih nosilcih ali steklena, da les pride do izraza.
 
Lesene stopnice so primerne v hladnih krajih, v hribovitem in alpskem svetu, saj les deluje prijetno mehko in toplo. Stopnice iz masivnega lesa je najlaže narediti preprostih oblik, to je eno- ali dvoramne. Zavite lesene stopnice morajo biti narejene iz lepljenega lesa.
 
Kombinacija kovine in lesa
Kombinacija kovinske nosilne konstrukcije in lesenih stopnic omogoča neizmerne možnosti v oblikovanju in tako stopnišče je lahko prava skulptura sredi nekega prostora. Zaradi svoje dekorativne podobe, ki jo je možno doseči prav s stopniščem, se je vredno posvetovati z arhitektom in mu zaupati konstruiranje in oblikovanje te vertikalne komunikacije.
 
Kovina kot nosilni element nudi veliko možnosti za oblikovanje, to so lahko jekleni hladno valjani profili, ki jih varimo po želji in sidramo v spodnjo in zgornjo armiranobetonsko ploščo.
 
Nerjavno jeklo ali aluminijaste profile uporabimo za nosilne stojke pri ograjah, lahko tudi za držala, vendar je otip kovinskega držala hladen in zato neprijeten. Primernejše je leseno držalo, ki naj bo polkrožno oblikovano, gladko obdelano, da se prijetno prilagodi obliki roke.
 
Kovinsko stopnišče
Kovinska stopnišča lahko naredimo eno-, dvo- ali troramna, delno zavita ali krožna stopnišča, ki jim rečemo "polžasto stopnišče". Kovinsko stopnišče je bolj transparentno od betonskega, saj prepušča svetlobo v vseh smereh, zato je primerno za notranje prostore, ki smo jih naknadno adaptirali, na primer za dostop do notranje galerije ali podstrešne sobice. Ker je kovina hladna za otip in zelo gladka, je primerno, da nastopne ploskve finalno obdelamo z lesom ali iglano talno oblogo.
Polžasto zavito stopnišče je dekorativno, vendar za gibanje in prenašanje pohištva neprimerno. Zavzamejo tudi več prostora kot enoramno stopnišče. Vgradimo ga za dostop do prostorov, kamor se odpravimo le enkrat ali največ dvakrat dnevno.
 
Kamnito stopnišče
Kamnito stopnišče je primerno za kamnite objekte. Rustikalna obdelava kamnitega stopnišča je primerna za počitniške hišice in stare stanovanjske objekte, ki jih rekonstruiramo. Moderna gladka obdelava kamnitega stopnišča je primerna za moderne objekte, sodobne vile in objekte z javno funkcijo: banke, poslovne prostore, trgovske objekte, skratka tam, kjer je velika frekvenca ljudi in s tem možnost velike obrabe nastopnih ploskev. Granit se kot kvaliteten trajen material uporablja v prostorih, kjer se ljudje gibljejo v čevljih, v notranjosti stanovanjskih hiš je mogoče uporabiti tudi marmor, vendar mora imeti veliko trdnost.
 
Polirane kamnite nastopne ploskve so lahko nevarne, zato morajo biti robovi obdelani proti zdrsu tako, da imajo vgrajen protizdrsni trak iz gume ali pa vdolbljeno dvocentimetrsko režo. Zunanje stopnišče pred vhodom v objekt ne sme biti gladko polirano, saj je pozimi ob poledici nevarno. Kamnite zunanje nastopne ploskve morajo biti grobo žagane ali narejene iz ročno klanega naravnega kamna.
 
Primerna ograja kamnitega stopnišča je narejena iz kovinskih stojk iz nerjavnega jekla in s polnili iz istega materiala, lahko je v kombinaciji s steklom ali lesom. Materiali morajo biti usklajeni oblikovno in v barvnih odtenkih.
 
Kamnito stopnišče je lepo po videzu, vendar hladno za otip, zato v stanovanjskih hišah položimo nanj ozko preprogo, ki jo s kovinskimi paličicami pritrdimo na vsako posamezno stopnico.

BREZAVŠčEK kamnoseška dejavnost d.o.o.

Izdelava kamnitih vrtnih miz in klopi, cvetličnih in drugih vrtnih korit, vodnjakov, umivalnikov, fontan, oblog ribnikov in bazenov, tlaki, stopnice,okenske police, enostavni in mozaik tlaki, masivni okenski in vratni okvirji, nagrobni spomeniki in dodatki.

več

 

Adaniz d.o.o.

granitne kocke, granitni robniki, granitne ploščice, granitni tlakovci, bazaltne kocke

več

 

Polaganje naravnega kamna in posredništvo Kotnik Štefan s.p.

Polagamo vse vrste naravnih kamnov,tlakovce,urejamo okolice...

več

 

BRIKA, d.o.o.

Kamen naravni - obdelava, Kamnoseški, kamniti izdelki - montaža, vgrajevanje

več

 

OMISLI.si

Pridobite ponudbe preverjenih izvajalcev direktno na vaš e-naslov!

več

 

Biparket d.o.o.

Prodaja klasičnih parketov, kmečkih podov, gotovih dvo- in troslojnih parketov

več

 

KOVINARSTVO, Avberšek Anton.s.p.

Ograje aluminijaste, ALU , inox in kovane, notrane, stopniščne za balkon, vrt in druge namene, ter izdelovanje drugih kovinskih izdelkov po naročilu

več