Savna

Ko je zunaj mrzlo, si ljudje želimo toplote in savnanje bi bilo zelo prijetno. Redno savnanje pa je odlično ne le zaradi naše potrebe po toploti, temveč tudi zato, da damo telesu nov zagon, da okrepimo obrambni mehanizem in izboljšamo splošno počutje
Savna
  • Savnanje čisti telo in ima odličen učinek na srce in krvni obtok ter pomaga pri težavah dihalnih poti.
  • Najprijetnejši način savnanja je vsekakor v lastnem domu.
       
Postavitev savne je za domače mojstre enostavnejše, kot bi si predstavljali, stroški so zmerni in prostor se najde v vsakem stanovanju, kleti ali podstrešju.
  
Od nekdaj se savne izdelujejo iz naravnega lesa. Njegova šibka prevodnost toplote dopušča, da se lahko tudi v 90° C vroči savni dotaknemo sten in površin za sedenje. Zaradi svoje celične strukture lahko les shranjuje toploto in jo počasi zopet oddaja. Pri tem se sproščajo snovi iz celic, npr. eterična olja in pričarajo tipičen prijeten vonj po lesu.
 

Peč v savni in krmilna naprava

Včasih so savne ogrevali s pečmi na les, danes pa se uporabljajo skoraj izključno električne peči, saj te predstavljajo najenostavnejšo in najugodnejšo možnost.
Pomembno je, da je moč peči primerna velikosti savne. Krmilna naprava konstantno ohranja temperaturo, ki ste jo izbrali in je v najboljšem primeru opremljena z uro, tako da lahko savno vklopite, še preden pridete domov. Instalacijo peči in krmilne naprave lahko iz varnostnih razlogov izvede le pooblaščeni električar.

Pravi les za savno
Pomembno je, da za savno izberete pravi les. Pri tem je treba upoštevati, da imajo stenske obloge in ležalniki različne naloge in zato potrebujejo različne vrste lesa.
Za stenske obloge se ponavadi uporabi nordijska smreka ali bor visoke kakovosti, v vsakem primeru pa les nordijskih dreves, saj ta rastejo počasneje in so zato v glavnem brez smole.
Les mora biti zračno suh in pred gradnjo savne še enkrat naknadno sušen. Klopi v savni se naredijo iz posebnega mehkega lesa, npr. iz ayousa in zato prevajajo še posebej malo toplote.

Infrardeča savna
Infrardeči žarki nimajo nič skupnega z ultravijoličnimi žarki, ki lahko povzročijo poškodbe kože in opekline . Gre za energijo v njeni prvinski obliki, ki neposredno ogreva snovi, ne da bi pri tem segrevala zrak. In IR ogrevalna savna uporablja enako infrardeče žarčenje kot jo oddajata sonce in človeško telo. Terapevtski infrardeči grelci ustvarjajo toploto  žarčenja, ki je natanko prilagojena energiji telesa, tako da lahko telo sprejme skoraj vso  oddano infrardečo energijo. Le manjši del energije segreva zrak.

Ogrevalna kabina je zaradi enostavnega rokovanja ter varnosti in udobja, ki ga zagotavlja, najprimernejši pripomoček za zagotavljanje vašega zdravja in dobrega počutja. Savna uporablja infrardečo toploto, ki prodre do 5 cm globoko v tkivo (globinska toplota). Infrardeča energija IR kabine lahko več kot podvoji količino izločenega potu, pri čemer obratuje s pol nižjo temperaturo zraka in sicer s 50 C namesto s 100 C. Nižja temperatura je tudi manj nevarna za otroke in zmanjšuje nevarnosti, ki jih prinaša krčenje ožilja.

Temperatura v infra savni se giblje med 40 in 60 stopinjami Celzija. Vlažnost včasih doseže tudi 50 odstotkov. V notranjosti kabine infražarki uporabijo 20 odstotkov svoje energije za ogrevanje zraka, preostalih 80 pa se preobrazi v energijo, ki prodre globoko v notranjost telesa  (globinski učinek savnanja).

Infrardeča toplota, ki jo oddaja IR kabina je enaka tisti, ki jo oddaja človeško telo, in enaka sončni toploti brez škodljivega ultravijoličnega žarčenja.

Infrardeča toplota, ki jo oddaja IR kabina je enaka tisti, ki jo oddaja človeško telo, in enaka sončni toploti brez škodljivega ultravijoličnega žarčenja.

ADRIAPOOL d.o.o.

Bazeni vseh vrst in oblik, vsa bazenska tehnika in oprema, dezinfekcija vode, svetovanje, servisiranje, montaža, vzdrževanje bazenske vode, whirlpooli, savne - finske, parne, infrardeče.rn

več

 

AQUALAND d.o.o.

Projektiranje in inženiring savn.

več

 

Mizarstvo Primož Artač s.p.

Izdelava notranjega pohištva po meri - izdelava kuhinj, dnevnih sob, spalnic, otroških sob, predsob,kopalnic, pisarn, ipd.

več