Predsoba

Naj ne bo le odlagališče
Predsoba

  

Pogosto se veža namesto prostora dobrodošlice spremeni v odlagališče oblačil, obutve, dežnikov in športne opreme. Kako iz prenapolnjene predsobe ustvariti prijeten in urejen prostor?

Predsoba je prvi prostor, v katerega vstopimo, ko odpremo vhodna vrata v svoje stanovanje ali hišo. V njej se zjutraj pripravljamo na odhod od doma, si ob deževnih dneh z olajšanjem sezujemo premočeno obutev in pozimi slečemo debele zimske plašče. A vse prehitro se zgodi, da predsoba postane odlagališče vseh mogočih stvari, v kaosu obutve in oblačil vseh družinskih članov pa se odhod od doma lahko spremeni v nočno moro, premetavanje v iskanju drugega para rokavic in posledično še večji nered. Sledi nekaj nasvetov, kako predsobo spremeniti v prijeten in organiziran prostor, kjer bo vsaka stvar našla svoj kotiček.

Pogosto je hodnik najmanjši prostor v stanovanju, zato v njem ni ravno veliko prostora za velike omare. Če lahko, postavimo vsaj eno omaro, ki sega do stropa. Vanjo pospravimo oblačila, ki jih v trenutni sezoni ne potrebujemo. Pozimi tako vanjo pospravimo prehodne jakne in vetrovke, v toplejših mesecih pa zimske plašče, bunde in dodatke, kot so šali, kape in rokavice. Manjše kose, kot so dodatki, pospravimo v vreče iz blaga ali škatle.
  
Da ob deževnih dneh iz predsobe ne napravimo jezera, tik ob vhodna vrata postavimo stojalo za dežnike. Če na stojalo dežnike pospravimo šele, ko so suhi, jih skrbno zapremo z varnostnim paščkom, saj se v nasprotnem primeru dežniki radi zapletejo med seboj. Preverimo tudi, da se v posodi z dežniki ne nabira voda, saj ta lahko sproži neprijetne vonjave.

V naši navadi je, da se pred odhodom še zadnjič pogledamo v ogledalo. Da prihranimo prostor, lahko tega postavimo kar na vhodna vrata, na steno ob njih pa raje postavimo kakšen kaveljček več za obešanje oblačil. Primerno mesto za ogledalo je tudi stranica omare.