Kopalnice - svojevrsten užitek!

Izkušnja z vodo izhaja iz popolnoma primarnih občutij, ki se nanašajo na oceane, reke in jezera.
Kopalnice - svojevrsten užitek!

 Od tukaj tudi ideja o takoimenovanih kadeh, ki jih poznamo že stoletja. Telo ima torej primarno potrebo po vodi in ne samo fizično pač pa gre tukaj za našo splošno duševno počutje. Voda je simbol notranjega življenja in hkrati nekakšnega prerojevanja. Ta občutek vsi dobro poznamo, ko stopimo iz kadi.

V kopalnico zahajajo in odhajajo ljudje ves dan. To je najbolj frekventen in največkrat obiskan prostor. Vsi si želimo, da bi bila naša kopalnica čudovita in funkcionalna. In predvsem nezahtevna za vdrževanje. Kopalnica danes postajajo vse večje, sestavljajo jih vedno kvalitetnejši materiali in njihov izgled je vse bolj privlačen. Opravljajo vse več funkcij, od tistih najpotrebnejših pa do vseh mogočih izpolnjevanj naših želja. Za prebiranje knjig in poslušanje glasbe.

Kadar razmišljamo o funkciji kopalnice, pomislimo na vse ljudi, ki živijo v nasem stanovanju. Predvsem na otroke in starejše ljudi. Tako npr. je zelo praktično, da so vse pipe od tuš kabine, umivalnika po vse do WC školjke na dosegu in v smiselni uporabi tudi našim najmljajšim. Še posebej moramo biti pozorni na to, kakšno talno oblogo bomo izbrali. Namreč drseča tla, pa naj bodo se tako lepa, so v kopalnici izredno nevaren dejavnik. In seveda tudi vse kar je v povezavi elektrika-voda. Poskrbeti moramo, da bomo v tem prostoru na prvem mestu varni. In potem pomislimo na vsesplošno udobje.

Lahko se odločate za najrazličnejše kombinacije materialov. Zakaj ne lesč Ta daje toplino vasi
kopalnici glede na hladen granit, keramiko in steklo. Le primerno ga moramo zaščititi proti vodi, z ustreznimi premazi.

Nekoč je bila uporaba kadi enkrat tedenski ritual. Danes pa je ta zadeva popolnoma drugačna. Zato je bivanje v kopalnici toliko pomembnejše. Kopanje in tuširanje je pomemben in privlačen del našega vsakdanjika. Pa ne samo zaradi higienskih navad, pač pa tudi za naše dobro notranje počutje.

Kopalnice danes poznajo najrazličnejše linije, oblike, stile in materiale. Kot nikoli doslej. Vsi kozmetični pripomočki od krem, šamponov, balzamov, pen za britje, dišav, make-upov, gobic, krtač, itd. morajo biti sicer na dosegu, vendar ne v napoto, da ne omejujejo našega sproščenega gibanja. Poleg naravne svetlobe, kiprihaja navadno skozi okno kopalnice, si omislimo svetlobo tudi tam, kjer se umivamo, tuširamo, ličimo, itd. Lahko si na primer privosčimo neko intimno svetlobo, ki osvetljuje le delček prostora, za večerno popestritev ob kopanju. Zelo velikega pomena so tudi dišave, ki pričarajo prijetno atmosfero.

In še kot zanimivost: indijanci verujejo v vodo oziroma v kadi kot njihov simbol reinkarnacije. Kadi obložijo s kamenjem, vodo pa obogatijo z zelišči, limono in levadrom.

Naj bo to prostor za ogledalo naše duše.

Za svojevrsten užitek ...