Garderobna omara

Spalnica naj bi bila čim bolj umirjena, saj se v njej želimo dobro naspati in spočiti. To pomeni v izbranih naravnih materialih in nežnih, nevpadljivih barvah. Tako naj bi bila tudi oblačila in drugi predmeti, ki jih imamo v spalnici, očem skrita.
Garderobna omara
 
Zato potrebujemo dobro garderobno omaro ali garderobno sobo. Slednja je pravo razkošje, zlasti za strastne nakupovalce, pri katerih se oblačila in čevlji kar kopičijo.
 
Varčevanje pri garderobni omari se ne obrestuje. To je tisti del pohištva, ki ga bomo v svojem domu imeli kar nekaj let. Zato naj bo nakup dobro premišljen in načrtovan. Tako pri garderobnih omarah kot tudi garderobnih sobah lahko sami določimo, koliko prostora bomo potrebovali za obešalnike, kje bodo police in predali ... Zagotoviti moramo dovolj prostora za vse obleke in čevlje.
Pri tem so nam lahko v pomoč povprečne mere prostora, ki ga zavzamejo posamezna oblačila, zložena v omari. Na primer za plašč ali večerno obleko potrebujemo na drogu za obešalnike približno od 10 do 15 centimetrov širine, za srajce, krila in hlače od tri do sedem centimetrov, za obleko pa od pet do 10 centimetrov. Na policah potrebujemo približno od 25 do 35 globine za zložene puloverje, za majice pa od 20 do 30 centimetrov globine.
 
Poskrbeti moramo, da bo dovolj prostora za obleke, ki bodo visele v omari, zlasti je pomembna globina omare. Lahko se namreč zgodi, da bo za plašč, ki ponavadi zavzame največ prostora, omara premalo globoka. Ko se odločamo, kako globoka bo omara, lahko izmerimo širino plašča, ki ji dodamo še vsaj deset centimetrov. Tako bomo dobili približne mere, ki jih potrebujemo v omari.
Drog za obešalnike naj bi bil od tal ali spodnje police oddaljen vsaj en meter, tako da se obleke na obešalnikih ne dotikajo tal. Še laže pa to višino določimo, če zmerimo dolžino plašča ali večerne obleke, in tej meri dodamo še deset centimetrov.
 
Pri razporejanju notranjosti omare ne smemo pozabiti tudi na police, na katere bomo pospravili kovčke, torbe in športno opremo. Ti namreč zavzamejo več prostora, zato mora biti razmik med nekaterimi policami večji kot za zložena oblačila.
 
Če smo določili notranjost omare, se lahko lotimo še vrat oziroma tistega dela, ki ga bomo v spalnici videli. Največ garderobnih omar, ki jih ponujajo proizvajalci pohištva, je izdelanih v umirjenih naravnih barvah lesa, od bele in zelo svetlo rjave do zelo temno rjave. Ker bo garderobna omara zapolnila eno steno od tal do stropa, se je dobro odločiti za takšne umirjene odtenke. Za živahnost spalnice bomo poskrbeli z drugim pohištvom oziroma dodatki. Sicer pa naj bi bila spalnica čim bolj umirjena. Tako pridejo v poštev prej omenjeni naravni odtenki lesa v kombinaciji s steklom in kovino. Ta kombinacija je v ospredju že kar nekaj let, pa vendar je še vedno modna.
Ali bodo vrata drsna ali klasična, je odvisno od naših želja in prostora. Drsna vrata so praktična rešitev za manjše spalnice in ozke prostore, če se na primer odločimo garderobno omaro namestiti v ozek hodnik, ki vodi v spalnico. Ne glede na to, katera bomo izbrali, so ta lahko cela iz lesa ali cela iz mlečnega stekla. Slednja so lahko zelo zanimiva, če mlečno steklo v obliki velikih kvadratov obroblja temno rjav les. Tako oblikovana vrata garderobne omare se zgledujejo po japonskem slogu pohištva, ki je v sodobnem oblikovanju notranje opreme navzoč v zadnjih letih in sodi med vplive z Vzhoda.
 
Temno rjava barva se je v spalnice vrnila z retro slogom. Oprema v tem slogu je zanimiva, vendar ne sodi v majhne prostore. Ti tako postanejo na videz še manjši in preveč temačni. Tega pa si v spalnici ne želimo. Tako temno rjava vrata garderobne omare sodijo le v velik in svetel prostor. V majhni spalnici z njimi ne bomo pričarali prijetnega razpoloženja, tudi retro slog ne bo prišel do izraza.
Če nam kljub veliki garderobni omari še vedno primanjkuje prostora za shranjevanje, ne pozabimo na prostor pod posteljo. Če postelje še nimamo, lahko kupimo ali damo delati po meri takšno s predali. V njih bo dovolj prostora za bolj ali manj nujno kramo. Pod posteljo na nogicah pa lahko vedno potisnemo škatle, v katere smo zložili posteljnino, brisače, zimska oblačila in podobno. Še bolj praktične so škatle na koleščkih, saj se jih da preprosto izvleči izpod postelje.
 
Sicer trditev, da garderobnega prostora ni nikoli preveč, res drži, pa kljub temu ne bo odveč, če bomo vsaj enkrat na leto naredili red v omari in se znebili starih oblek ter ponošenih čevljev, ki jih nismo nosili že več let.
 
Aleksandra Zorko
Delo in dom, 06.08.2003 

AKRON d.o.o.

Pohištvo po meri, izdelava; specializirani na vgradne omare z drsnimi vrati Vgradne omare z drsnimi vrati in drugo pohištvo po meri; razmišljajte o nas kot o notranjih oblikovalcih, osredotočenih na iskanje in uresničevanje rešitev s 100% izkoristkom vašega prostora" rn

več

 

ELEMENT-ARE d.o.o.

Kuhinje in pohištvo za dom.

več

 

Mizarstvo Sobočan

vrhunski izdelki kot so kuhinje, vrata, različne vrste omar, spalnice za odrasle, otroke in mladino, dnevne sobe, kopalnice in drugo pohištvo.

več

 

GRčA, montažno mizarstvo

Tomaž Žumer s.p. - izdelujemo razne izdelke iz lesa za vaš dom: balkonske ograje, lesene opaže zunaj in znotraj, različno pohištvo, lesene terase, ...

več

 

Mizarstvo Bečaj s.p.

proizvodnja pohištva po naročilu: - jedilniške garniture - kuhinje - oprema bivalnih ter poslovnih prostorov

več

 
 
 
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Izdelava popisa del Dežman d.o.o. Strokovno, pregledno, realno ...
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ