Talno ogrevanje

Instalacija talnega ogrevanja spada v fini fazo izvajanja strojnih instalacij, zato moramo izbirati sodobne sisteme in kakovostne materiale. Takšne so na primer sistemske plošče za talno ogrevanje, ki so obenem toplotna izolacija in PE - X cevi.
Talno ogrevanje
 
Z montažo na sistemske plošče imamo zagotovljeno ustrezno gostoto cevi na določeni površini.
 
Poznamo dva načina vgradnje talnega ogrevanja. Pri mokrem načinu so lahko cevi položene v estrih ali pa položene v sistemske plošče pod estrihom. Pred polaganjem estriha je potrebno cevi napolniti z vodo in pregledati če povsod tesnijo. Voda in tlak morata biti v ceveh ves čas izdelave estriha. Pri velikih površinah je potrebno izvesti dilatacijo estriha. V enem kosu lahko pokrijemo z estrihom površino največ do 30 m2. Estriha tudi ne smemo sušiti z ogrevanjem sistema talnega ogrevanja. Za končno oblogo lahko uporabimo vse vrste kamnitih, keramičnih, tekstilnih in lesenih oblog. Upoštevati moramo toplotno upornost talne obloge.
 
Namesto estriha, lahko uporabimo mavčno kartonske plošče debeline 10 - 12 mm, ki so v dveh plasteh položene na cevi talnega ogrevanja. Suhi estrih lahko položimo na že vgrajen sistem talnega ogrevanja. Mavčno kartonske plošče polagamo tako, da se stiki plošč ne prekrivajo. Vidne fuge zatesnimo z mavcem in uporabimo še mrežice za armiranje.
Sistem je primeren za obnovo obstoječih stanovanj in primeren pri majhnih obremenitvah tal. Prednost je v tem, da uporabimo tovarniško izdelane izolacijske plošče, v katere enostavno polagamo plastične cevi. Nad plastične cevi položimo lahko mavčne plošče, za končno oblogo uporabimo tekstilni tepih, lamelni ali klasični parket ter ladijski pod.
  
Tako pri mokrem in suhem načinu vgradnje se poleg cevi iz polipropilena (PE), uporabljajo še cevi iz polietilena (P) ter polibutena (PB). Najpogosteje se uporabljajo cevi premera 22 mm ali 18 mm. Uporabljajo tudi cevi premera 12 mm, ki so primerne tudi za uporabo pri stenskem ogrevanju. Na življenjsko dobo plastičnih cevi imata velik vpliv notranji tlak in UV žarki. Tako je pri nižjih delovnih temperaturah njihova življenjska doba daljša, vpliv UV žarkov pa zmanjšujejo različni dodatki pri izdelavi cevi.
Pri uporabi plastičnih ceveh je potrebno omeniti še vpliv difuzije kisika. Ta prodre iz okolice v notranjost in se veže na ogrevalno vodo. Izloča se na kovinskih delih instalacije (kotel, razdelinik itd) in povzroča korozijo. Rešitev tega problema je večina proizvajalcev našla z vgradnjo za kisik nepropustnih ovir v steno cevi. To so lahko Al folije ali pa večplastne cevi. Vplivu difuzije kisika se lahko izognemo tudi z dodajanjem različnih kemičnih dodatkov v vodo ali pa sistem talnega ogrevanja izvedemo s prenosniki, kjer fizično ločimo sistem talnega ogrevanja od priprave vode.
 
Primer razporeditve temperature v prostoru: talno ogrevanje : radiatorjem
  
 
Pri talnem ogrevanju je površinska temperatura tal omejena, saj previsoka temperatura lahko neugodno vpliva na počutje. Priporočljive temperature površine tal glede na namembnost prostora so:
  • 26 - 28 °C bivalni prostori, dnevne in delovne sobe,
  • 28 - 32 °C robne cone pri oknih in zunanjih stenah,
  • 30°C hodniki, sanitarije,
  • 32 - 35 °C kopalnice.
      

Specifična toplotna oddaja talno ogrevane površine s temperaturo 29°C (pri temperaturi zraka 20 °C v prostoru) znaša pri novogradnji ali saniranem objektu 50 do 60 W/m2. Pri dobro izoliranem objektu je to dovolj in tako lahko s sistemom talnega ogrevanja v celoti pokrijemo toplotne izgube objekta, pri tem pa ne presežemo priporočljivih vrednosti površinskih temperatur.
  

ELPAN d.o.o.

Talno ogrevanje, grelni kabli, grelne mreže - električna sevala, gretje žlebov, ogrevanje zunanjih površin, ogrevanje cevovodov

več

 

ANTEA d.o.o.

Prezračevalne, klimatske, ogrevalne, vodovodne, sanitarne inštalacije.

več

 

DANFOSS, d.o.o.

Proizvodnja in prodaja komponent za področje ogrevanja - proizvodnja in prodaja komponent za področje ogrevanja, daljinskega ogrevanja in klimatizacije ter nudenje sistemskih rešitev in tehnične podpore.

več

 

Weishaupt d.o.o.

Plinski, oljni in kombinirani gorilniki, ogrevalni sistemi.

več

 

Ogrejse d.o.o.

Spletna trgovina s tehničnim blagom za ogrevalne, hladilne in vodovodne sisteme.

več

 

FRAGMAT IZOLIRKA d.o.o.

Proizvajalec izdelkov is stiropora. Ponudnik toplotnih in hidroizolacij, fasadnih sistemov, talnega ogrevanja in opažov za betoniranje stebrov. Sanacije streh.

več

 

Armstrong - Kobilšek d.o.o.

Armature

več

 

BLISK montaža Murska Sobota d.d.

Splošna gradbena dela, krovska dela, električne inštalacije, vodovodne, plinske , toplotne, sanitarne instalacije, ...

več

 
 
 
Gradnja objektov Lap d.o.o. Gradbeništvo, gradnja na ključ
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Ureditev dvorišč Dežman d.o.o. Tlakovanje, asfaltiranje, ...