Urejanje nove ali preurejanje stare sobe - odprto, lahko in zračno

Se odločate pri opremljanju prostorov novega stanovanja/hišeč Morda je čas za zamenjavo dotrajanega pohištva ali pa ste se enostavno naveličali izgleda sobe, ki se ni spremenil že leta. Tukaj je nekaj namigov, ki bi vam lahko pomagali pri taki odločitvi.
Urejanje nove ali preurejanje stare sobe - odprto, lahko in zračno

Bivalni prostor/ dnevna soba

Na stenah naj bodo barve toplejših tonov (morda svetli odtenki rumene in oranžne), ki se ujemajo z ambientom. Strop in tla naj bosta v barvnem sozvočju, saj bo to dalo sobi večji občutek prostornosti. če se že ne ujemata, potem vsaj poskrbite da se preproga na tleh barvno ujema z odtenki stropa ali pohištva. Priporočljivi so svetlejši odtenki ali nevtralna bela barva. Dobro je, če so preproge lahkotne in preproste. Okna naj krasijo lahke in prosojne zavese s preprostimi vzorci, priporočljivo bele barve, ki deluje nevtralno in pusti barvam sten in pohištva priti do svojega izraza.

Pri pohištvu sledite svojemu okusu. Prostor opremite z oblikami, ki vas spravljajo v dobro voljo, vendar pazite da prostor ostane odprt in zračen. Dobra izbira je stekleno in kovinsko pohištvo z dodatkom svetlih lesenih površin. Pohištvo naj bo bolj odprtega tipa in naj temelji na policah s kromiranim ali lahkim bambusovim ogrodjem. S tem boste ohranili prostor za shranjevanje stvari medtem ko ne boste poslabšali zračnosti in odprtosti celega prostora. Dobro poskrbite tudi za kvaliteto bivanja v prostoru z udobno vendar zračno sedežno garnituro. Priporočamo lahkotno, oblazinjeno pohištvo svetlejših barv, ki naj bodo v skladu s toni sten in pohištva ali nevtralno bele barve.

Tudi razsvetljava prostora je pomemben faktor ki ga ne smemo zanemariti, vendar se izogibajte masivnim lestencem. Raje se odločite za majhne, premične halogenske svetilke razporejene po prostoru (po kotih ali stropu), saj boste s tem veliko bolj enakomerno razsvetlili prostor. manjše svetilke praviloma bolj nastavljive in mobilne, tako boste razsvetljavo lažje prilagodili svojemu razpoloženju ali ambientu, ki ga želite pričarati. Za konec postavite v sobo še nekaj rastlin primerne velikosti, saj zelena barva pomirja in prinaša svežino v prostor. Vendar ne pretiravajte s številom in velikostjo zelenila, saj prevelike oziroma preveč na gosto postavljene rastline zadušijo občutek zračnosti in odprtosti ter povečajo vlago v prostoru.

Spalnica

Spalnica je eden najbolj zasebnih prostorov v hiši/stanovanju, zato je pri ustvarjanju ambienta v tem prostoru še najbolj pomemben vaš okus, želje in mnenja. Kljub temu pa še vedno velja slediti nekaterim nasvetom za izboljšanje kakovosti bivanja v prostoru.

Ravno tako kot v bivalnih prostorih, je tudi v spalnici dobro vodilo odprtost in zračnost, zato so tudi tu v pomoč enaka pravila. Vendar pa za razliko od dnevnih sob lahko ambientu, dodamo kanček pravljičnosti in zasanjanosti. Dobro je, če si za začetek izberemo motiv, recimo peščeno obalo, nebo z oblaki in soncem, in gradimo barvno zasnovo sobe na njem (barve in konture sten, pohištva, zaves, preprog, postelje,...).

Pri izbiri sobe za spalnico pazite, da bo zračna in svetla, saj boste v njej preživeli tretjino vsega svojega časa. Ko opremljate spalnice ne pozabite tudi na ustvarjanje prijetnih zasebnih kotičkov. Lahke in tanke zavese ob postelji lahko ustvarijo prav čaroben občutek ko zaplapolajo v vetriču in se na njih poigravajo vzorci, ki jih riše zgodnje jutranje sonce.

Svetloba v spalnicah naj bo bolj posredna. Svetila obrnite v stene, strop ali tla, tako da sobo razsvetljuje odbita svetloba, ki je mehkejša, bolj razpršena in prijetnejša. Priporočljiva je mehka, vendar ne pretopla preproga, saj pripomore h splošnem občutku ugodja v prostoru. V kot ali kak drug primeren prostor postavite kakšno rastlino, tudi če niste ljubitelj/ica le teh, ker izboljšujejo kvaliteto zraka še posebej ponoči, ko spimo in je gibanje le tega bolj omejeno. Za konec na stene lahko obesite kakšno sliko z prijetnim motivom, vendar jih ne napolnite preveč sicer bodo delovale preveč utrudljivo.

Delovni prostor

Svetle barve in zračnost bodo pripomogli tudi k vašem dobrem počutju pri delu, vendar moramo pri urejanju tega prostora paziti na nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na namembnost tega prostora. Pohištvo naj bo preprosto, zračno in funkcionalno.

Poskrbimo, da na stenah in drugod v prostoru ne bo preveč stvari, ki bi pritegovale pozornost. Sem ne sodijo: vse vrste igrač in zabavnih mehanizmov, slike z prezapletenimi vzorci, slikovite knjige in revije, zabavna elektronika, itd.

Kljub temu pa moramo poskrbeti, da bo prostor prijeten. K temu lahko pripomorejo rastline in nam prijetna izbira barv sten in stropa. Poskrbeti moramo tudi za dober sedež, ki mora biti dovolj udoben za daljše delo, vendar ne preveč, ker tudi to lahko slabo vpliva na koncentracijo. Recimo srednje mehak pisarniški stol, ki ne dopušča preveč nagiba nazaj. Ravno tako pri izbiri pohištva moramo paziti, da izberemo mizo prave višine. Miza mora biti toliko visoka, da ko normalno sedimo na stolu (noge skrčene v kotu 90°) roke počivajo na mizi in so pri tem upognjene za 90°. Zapomnite si tudi, da redni krajši odmori preprečijo upad koncentracije pri delu.

Kateregakoli prostora se boste že lotili, imejte v mislih lahkost, odprtost, zračnost in ustvarjalnost in prepričani smo, da si boste ustvarili prostor v kateremu bo bivanje užitek.