Delovni kotiček

Sodobna računalniška oprema nam omogoča, da veliko dela opravimo tudi zunaj delovnega časa in mesta, tudi doma, na domačem računalniku. Zato pogosto delo, ki ga nismo končali v službi, nadaljujemo doma, ali pa marsikateri večer presedimo za računalnikom.
Delovni kotiček

Ne glede na to, kje delamo, v pisarni ali doma, vedno je prijetneje in laže delati v urejenem in premišljeno opremljenem prostoru. Če doma nimamo delovne sobe, si uredimo vsaj delovni kot. Marsikomu se namreč dogaja, da enkrat dela za jedilno mizo v kuhinji, drugič zasede sedežno garnituro in mizico v dnevni sobi in tako moti preostale družinske člane, oni pa njega. Če smo manj zbrani, ker smo izpostavljeni različnim motnjam, porabimo veliko več časa za delo kot bi ga sicer, pa tudi večja verjetnost je, da se nam prikrade kakšna napaka. Zato ne bo odveč, če bomo razmislili o ureditvi delovne sobe, ki bo ločena od drugih prostorov v stanovanju.

Kako velika bo in kako bo opremljena delovna soba, je odvisno zlasti od dela in časa, ki ga za to porabimo. Če veliko delamo doma, potrebujemo več prostora, saj kupi bolj ali manj uporabnega »papirja« kar rastejo. Kako velik prostor bomo potrebovali za delovno sobo, pa je odvisno tudi od opreme, ki jo potrebujemo za delo. Poleg računalnika bo v delovni sobi prav gotovo še tiskalnik, morda tudi faks, optični čitalnik in še kaj.

Najpomembnejši kos pohištva v pisarni kot tudi v domači delovni sobi je prav gotovo delovna miza. Na njej mora biti poleg prostora za računalniški ekran, tipkovnico in miško, dovolj prostora še za preostale pripomočke, ki jih potrebujemo pri delu. Delovna miza naj bo iz čim bolj kakovostnega materiala, to pomeni iz naravnega. V domači pisarni si privoščimo najboljše materiale, saj tukaj lahko vplivamo na izbiro materialov, medtem ko na to, kako bo opremljeno delovno mesto, lahko vplivajo le redki.

Ergonomsko oblikovano pohištvo
Oprema pomembno vpliva na delovno vzdušje in storilnost. Tega se v marsikaterem podjetju še ne zavedajo dovolj. Zato lahko v mnogih pisarnah še vedno najdemo opremo iz umetnih, okolju in človeku manj prijaznih materialov, zaposleni pa niso zadovoljni z namestitvijo računalnikov in druge opreme, delovne mize niso ergonomsko oblikovane, stoli so premalo udobni ... Tudi klima v pisarni je marsikje neustrezna. Celo tam, kjer so si omislili klimatske naprave, je v pisarni ali prehladno ali prevroče (posledica neustreznih rešitev ali varčevanja pri nakupu naprav).

Posledice slabih delovnih pogojev se ne pokažejo takoj, toda strokovnjaki opozarjajo, da vplivajo na naše zdravje in počutje. Zato ne bo odveč, če vsaj pri nakupu opreme za domačo delovno sobo ne bomo varčevali, saj bomo tako koristili svojemu zdravju, pa tudi laže bomo delali v prijetnem okolju.

Delovna miza je lahko nastavljiva po višini, prav tako ima lahko izvlečno polico za tipkovnico, ki je nekoliko nižje kot površina mize, tako se bomo izognili nepravilni drži rok. Tudi stol naj bo ergonomsko oblikovan, to pomeni, da telo pravilno podpira pri sedenju. Sedalo in naslonjalo stola morata biti nastavljiva. Poleg tega ima lahko stol tudi naslonjala za roke in glavo. Občasno je dobro sprostiti vratne mišice, tako da glavo naslonimo na naslonjalo stola. Strokovnjaki zatrjujejo, da se tako lahko izognemo glavobolu, ki nastane zaradi dolgotrajne nepravilne drže in zakrčenih mišic v vratu in hrbtenici.

V vsaki delovni sobi so nepogrešljive knjižne police, predalniki in druge površine, na katere bomo lahko zložili mape, knjige in različen pisarniški material. Koliko odlagalnih in shranjevalnih površin si bomo omislili, je odvisno od velikosti delovne sobe ali pisarne. Ob odprtih policah lahko namestimo tudi kakšno omaro za shranjevanje delovnega gradiva.

Ustrezna osvetlitev
Pri opremljanju delovnega prostora naj bo poleg ergonomičnosti in kakovosti pohištva pomembno vodilo tudi preprostost, tako pri izbiri barv kot tudi oblik. Z izbranimi barvami (modra naj bi spodbujala kreativnost, zelena pa pomirjala, na primer) bomo ustvarili prijetno okolje, v katerem bomo z veseljem sedli za računalnik in se laže osredotočili na delo. Les, iz katerega naj bo večina pohištva v delovni sobi, lahko kombiniramo s kovino in steklom, vendar naj bo oboje le za dodatek.

Zelo pomebna za ustvarjanje delovnega vzdušja je osvetlitev. V vsaki pisarni bi morali namestiti več virov svetlobe. Glavna osvetlitev prostora naj bo na stropu. Poleg te potrebujemo še namensko osvetlitev, ki bo nad delovno mizo ali na njej. Svetilka, ki bo osvetljevala delovno mizo, mora biti dovolj močna in nastavljiva, da lahko usmerjamo svetlobo, ne sme pa se nam bleščati v oči ali ekran.

Aleksandra Zorko
Delo in dom, 03.09.2003

Delo in dom, 03.09.2003

BODOčNOST MARIBOR d.o.o. mizarstvo

Pohištvo, stilno, proizvodnja. Maloserijska proizvodnja masivnega pohištva iz smrekovega lesa za opremo stanovanj, vikendov, gostinskih lokalov, ...

več

 

elektro PIRNAT s.p.

elektroinštalacije, pametne inštalacije EIB/KNX, projektiranje, centralni nadzorni sistemi, računalniške mreže, stikalni bloki, protivlomni sistemi, elektro forum

več

 

ATRIUM NOVI INTERIERI d.o.o.

Pohištvo po meri za stanovanjske in poslovne prostore.

več

 

BELI GABER d.o.o.

Proizvodnja pohištva

več

 

BOLTON d.o.o.

Uvoz, veleprodaja, maloprodaja pohištva; oprema objektov

več

 

ARREDA INTERIER d.o.o.

Celotni inženiring, projektiranje notranje opreme stanovanjskih, poslovnih in javnih prostorov. Sodelujemo s številnimi proizvajalci notranje opreme priznanih tujih blagovnih znamk.

več

 

Mizarstvo Primož Artač s.p.

Izdelava notranjega pohištva po meri - izdelava kuhinj, dnevnih sob, spalnic, otroških sob, predsob,kopalnic, pisarn, ipd.

več

 

Mizarstvo Bečaj s.p.

proizvodnja pohištva po naročilu: - jedilniške garniture - kuhinje - oprema bivalnih ter poslovnih prostorov

več

 

ERGOLES d.o.o.

Proizvodnja in prodaja pisarniških stolov. Razvijamo kreativne rešitve za udobno sedenje, stremimo k tehnološkemu napredku ter iskanju oblik, ki zadovoljujejo potrebe poslovnih ljudi.

več

 

BREST POHIŠTVO d.o.o.

Furnirano pohištvo in pohištvo iz masivnega lesa. Proizvodnja in trženje pohištva za poslovne in prodajne prostore

več

 

EUROLESCO d.o.o.

Sedežna garnitura, vrtna garnitura, kovinsko pohištvo, pisarniški stoli, leseni gostinski stoli,...

več

 

EL-TERM kamnoseštvo in ogrevalna tehnika d.o.o.

kamen, radiatorji, montaža in popravilo ogrevalnih naprav

več

 

IZZIV, ŽANA BLASUTTO s.p.

ukvarjamo se z vsemi vrstami zaključnih gradbenih del, notranjim oblikovanjem, oblaganjem tal in sten, s fasaderskimi in štukaterskimi deli, z vgrajevanjem stavbnega pohištva prav tako pa z urejanjem in vzdrževanjem zelenih površin in okolice. Več informacij preko spodnjega obrazca

več

 

DESIGN OFFICE d.o.o.

Proizvodnja sedežnega pohištva. Pisarniški stoli in fotelji, pisarniško pohištvo.

več

 

BETAX D.O.O.

Oprema za knjižnice, arhive, samolepilne folije, napisi, zaščitne škatle,...

več

 

ES d.o.o.

Trgovina na drobno s pohištvom, svetili in drugimi predmeti za gospodinjstvo.

več

 

Mizarstvo Sobočan

vrhunski izdelki kot so kuhinje, vrata, različne vrste omar, spalnice za odrasle, otroke in mladino, dnevne sobe, kopalnice in drugo pohištvo.

več

 

Biparket d.o.o.

Prodaja klasičnih parketov, kmečkih podov, gotovih dvo- in troslojnih parketov

več

 

DAMLES D.O.O.

Izdelovanje pohištva po meri, bela tehnika,...

več

 

AVENIDA PROIZVODNJA POHIŠTVA d.o.o.

Proizvodnja pohištva za poslovne in prodajne prostore, izdelava po naročilu.

več

 

ALPLES, d.d., Železniki

Proizvodni program: pohištvo za opremo predsob, dnevnih sob, garderob, spalnic, otroških, mladinskih in samskih sob. Naši programi so: NOTA-predsobe, DIVA, TREND, REGINA-dnevne sobe, HARMONIJA IN BALADA-garderobne omare in spalnice, TEMPO X-mladinske in otroške sobe.

več

 

ALPREM OPREMA, d.o.o.

Pro.dr.pohištva za poslovne prostore . oprema trgovin z živili in konfekcijo.

več

 
 
 
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Izdelava fasad Dežman d.o.o. Ko sosedova fasada prebledi od zavisti
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradnja objektov Dežman d.o.o. Že od leta 1964 - z občutkom!