Vgradnja oken

V obstoječo starejšo hišo (pred 1960) smo 2002 vgradili 2 novi okni. Takrat sosed ni nasprotoval, sedaj pa nas je prijavil. Inšpektor na ogledu je izdal odločbo, ki pravi da se je z novim zakonom 2003 poseg legaliziral. Inšpektorica , ki je postopek vodila pa zahteva gr. dovoljenje za nazaj. Prosim, če mi lahko pomagate zakaj dvojna merila in kaj potrebujem za vgradnjo 2 oken. Hvala
Vgradnja oken
 
Najprej naj pojasnimo, da je vgradnja novih oken sprememba zunanjega izgleda objekta in kot taka podvržena pridobitvi gradbenega dovoljenja za poseg.
 
Pa vendar navajate, da je bil objekt zgrajen pred letom 1960 in je bil tudi če ni imel prvotnega gradbenega dovoljenja za izgradnjo pred leti z odlokom vlade legaliziran - to pomeni, da je bilo zatečeno stanje uradno.
 
Predlagamo dogovoritev sestanka z gradbeno inšpekcijo in poskusite doseči dogovor o neki vmesni rešitvi, ki bo ugodnejša in zadovoljiva za vse vpletene. V najslabšem primeru boste morali izdelati posnetek obstoječega objekta (načrt zatečenega stanja), če ga še nimate in na tega pripravili spremembe ter vložili zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za poseg.
Pri tem bo največji strošek izdelava projektne dokumentacije.
     
 
Vprašanje poslal: Martin
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas