Varovalna in protihrupna ograja

Pozdravljeni. Po komasacijskem načrtu bo šla po novem mimo moje hiše vzdolž celotne meje parcele cesta, ki bo vodila v novo stanovanjko naselje. Glede na to, da neposredno mejim na novo cesto me zanima ali lahko zahtevam postavitev varovalne in protihrupne ograje? Zanima me tudi ali lahko uveljavljam pravico, da mi ograjo (škarpo) postavijo vzdolž cele meje glede na to, da mi je nadzorni gradbišča dejal, da bodo postavili cca 13m (dolžinskih) od celotnih 20m? In še ali lahko jaz odločam oz. izbiram kakšna naj bi ograja (škarpa) in protihrupna ograja bila? Še to; od roba (nove) ceste do vhoda v mojo hišo je cca 3.5m. Hvala za odgovore. L.P., Vojko
Varovalna in protihrupna ograja

 
Vsekakor je dolžina in tip ograje stvar dogovora med vami in investitorjem ceste, ki pa bi moral biti dogovorjen še pred pričetkom del (v fazi pridobivanja soglasij).
 
Po drugi strani ste pa "upravičeni" do ograje zgolj v dolžini, s katero mejite na to pot oz. po vnaprej sklenjenem dogovoru.
 
Na kratko: ko so začeli z gradnjo ograje na vaši parceli je malce pozno za izbiro tipa, če pa stoji ograja izven vašega zemljišča pa tako ali tako nimate kaj velikega vpliva na izcedbo same ograje.
 

 
Vprašanje poslal: Lenarčič Vojko
Odgovor: GRADIMO.com
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas