Uporabnega dovoljenja ni

Rada bi kupila stanovnje v večstanov.hiši v Il.bistrici. Prej je bila to trgovina, sedaj pa jo je investitor (s.p.) preuredil v stanovanjski objekt. Na podlagi etažnega načrta, je vpisano v ZK, tako stavba kot etaže. Stanovanja se že prodajajo, nekatera so tudi že vseljena. Vendar pa investitor še ni pridobil upor.dovoljenja, točno ne vem zakaj, samo on pravi, da mora še nekaj urediti s parkirišči in da bo vložil potem za izdajo le-tega. Kupci naj ne bi imeli nič s tem, čeprav mene skrbi, da ne pride do kakih komplikacij in da tega upor.dovoljnja sploh ne pridobi. Kredite so kupci lahko najeli brez problemov, ker je zadeva vpisana v ZK pod skupno hipoteko "LIST C3" in ko kupimo stanovnje, dobimo dovolilo za vpis novega lastnika. Kaj narediti kot kupec, če u.dov. ne pridobi,kaj to resnično pomeni potem za nas kupce? Da stanovanja ne bi mogli prodati, dokler tega nima urejenga? In v kakih primerih u.dovoljenja ne bi uspel pridobiti? Prosim za vaš odgovor oz.nasvet, če se sploh spuščam v nakup takega stanovanja? Ali imam kakšno pravno zaščito v takem primeru, da u.dov.ne pridobi?
Uporabnega dovoljenja ni
  
Pri prebiranju vašega vprašanja se nam je kot prvo zastavilo vprašanje ali ima investittor pridobljeno gradbeno dovoljenje za "predelavo" poslovnega objekta v stanovanjski objekt.
 
Kajti če ga ima, je pridobitev uporabnega dovoljenja le stvar izvedbe, dokazil in časa.
V kolikor pa investitor nima gradbenega dovoljenja se pa stvar malce zaplete - sploh pa za tiste, ki bodo takšna stanovanja kupili, kajti bodo namreč v prekršku.
 
Ampak, da se vrnemo nazaj n vaše vprašanje (predvidevamo, da dovoljenje obstaja). Predlagamo vam, da se s prodajalcem dogovorite, da boste določeni % (10-20) kupnine deponirali pri banki in mu bo na razpolago takoj, ko bo predložil pravnomočno uporabno dovoljenje za vaš objekt.
 
Kar se tiče pravne zaščite ... tukaj ste pa malce na majavih tleh. V kolikor se boste v kupoprodajni pogodbi zaščitili in "dosegli" vpis kakšne klavzule, do kdaj mora pridobiti uporabno dovoljnje, boste že na boljšem. Se pa poraja seveda vprašanje, čebo prodajalec za.
   
 
Vprašanje poslal: MAJDA
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas