Strešna lopa za garažo

Spoštovani, zanima me če lahko sosed v že precej pozidanem območju naredi strešno lopo enokapnico (kovinske konstrukcije ),ki se drži njegove hiše,drugi del pa namerava pripeljati do naše meje ( naše ograje ). Zanima me če potrebuje moje soglasje, ker mi bo prišel do vrta in moje meje. Gabariti bodo cca 5x4 ,višine pa še ne vem. Prosim za odgovor in vas vnaprej lepo pozdravljam
Strešna lopa za garažo
  
Posamezne odmike objekta od sosednjih meja narekujejo urbanistična določila, od soseda moramo biti namreč odmaknjeni za določeno razdalijo, da imamo tako mi, kot sosed, dovolj svetlobe v objektu, da je objekt osončen, ... Predpisani odmiki različnih tipologij, kot npr. vrstnih hiš, enodružinskih hiš, blokov in podobno, so po različnih občinah različni, spreminjajo se od prostorskega plana do prostorskega plana. Odvisno pa je tudi ali je načrtovan objekt zahteven objekt, manj zahteven objekt, nezahteven objekt, ali morda enostaven objekt. 
 
V vašem primeru je (če smo pravilno razbrali) govora o enostavnem objektu, za katerega je potreben odmik od meje skladen z odlokom vaše občine. Zatorej pot pod noge in na občino oz. prebrskati njihove spletne strani ali objave v Uradnem listu (državnem, občineskem, ...).
 
Še zanimivost: za Ljubljano velja, da morajo biti tako enostavni, kot tudi nezahtevni objekti od meja sosedov odmaknjeni vsaj 1 m, s pisnim soglasjem lastnikov parcel, na katere mejijo, pa jih je dopustno postaviti tudi bližje ali na parcelno mejo.
  
 
Vprašanje poslal: Z.A.
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas