Soglasje in dovoljenja za prizidek?

Na hišo je naslonjen lesen prizidek, ki je potreben temeljite prenove. Zanima me, ali za obnovo potrebujemo gradbeno dovoljenje ali zadošča lokacijska, tudi v primeru, da bi želeli prizidek adaptirati z drugimi materiali? Kaj pa v primeru, da bi iz obstoječo konstrukcijo želeli spremeniti v teraso? Naslednja stvar je soglasje sosedov. Gre za večstanovanjsko hišo in sosedje so lastniki drvarnice v pritličju lesenega dela. Zanima me, če potrebujemo njihovo soglasje za obnovo lastnega dela, glede na to, da je njihova drvarnica vezana nanj. Hvala za odgovor
Soglasje in dovoljenja za prizidek?

Ker na tem področju zakonodaja še ni natančno izpeljana je odvisno od vsake občine al bo štela vaš prizidek kot enostavni objekt ali kot manj zahteven objekt. Več o tem si preberite v rubriki Slovarček.

 

Ko boste točno vedeli za material in kako bi obnova izgledala, vam svetujemo da zaprosite za lokacijsko informacijo, ker je sam postopek pridobitve lažji. Prav tako v tem primeru ne potrebujete soglasij sosedov. če pa lokacijska informacija ne bo zadoščala za poseg bo to iz nje razvidno – v tem primeru rabite gradbeno dovoljenje.

 

Pri gradbenem dovoljenju pa morajo sosedje dati svoje soglasje k posegu. če ga ne dobite že vi, so kasneje v postopku pozvani s strani upravne enote, da se o posegu izjavijo.

 

Omenjate, da je sosedova drvarnica vezana na vaš prizidek. če to pomeni, da so nekateri deli skupni – torej v solastnini, ker so na meji, potem je tudi v prvem primeru potrebno soglasje, saj posegate z adaptacijo v njihovo stvar.

 

  

 
Vprašanje poslal: Špela
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas