Predelava vrstne hiše

Živimo v vrstni hiši. Lansko leto je dobila naša sosednja hiša novega lastnika, ki pa je letos začel z celovito prenovo hiše. Hiše so bile zgrajene v letih med 1967 in 1970. Vsaka hiša ima 2 parkirna prostora + garažo. Težava je nastala sedaj pri tem, ker lastnik želi enostanovanjsko hišo spremeniti v hišo s tremi stanovanji, ki jih bo oddajal, pri čemer mislimo, da je število parkirnih messt premajhno. Tu moram povedati, da je naša ulica zelo ozka ter hkrati tudi slepa ulica. Gradbišče njihove hiše ni zavarovano in označeno, tako da ne vemo kdo je izvajalec del. Glede na to, da hišo v celoti obnavljajo (rušijo tudi nekatere stene) smo opazili, da so na steni, ki nam je skupna nastale določene razpoke. Kaj lahko naredimo? Bi nas moraal vprašati za kakšno soglasje, ker se spreminja namembnost hiše?
Predelava vrstne hiše
 
Pravilno bi moral postopek teči takole:
lastnik bi moral izdelati projekt spremembe enostanovanjske hiše v večstanovanjsko in na upravni enoti vložiti za gradbeno dovoljenje za spremembo namembnosti objekta.
 
Referent na upravni enoti bi vas kot najbližjega soseda moral povabiti na predstavitev in izdajo soglasja. ...
 
Ker pa iz vašega pisanja sklepamo, da vi o tem ne veste nič, je čisto možno, da vaš novi sosed objektu spreminja namembnost na črno.
 
Sedaj imate pa več opcij - ga prijavite gradbenemu inšpektorju ter se potem s sosedom precej izpod čela gledate, ga pozovete na ogled vaše hiše in mu pokažete poškodbe ter zahtevate njihovo popravilo (zopet vas bo gledal izpod čela), lahko pa mirno potrpite da se objekt dokonča, sprejmete nove stanovalce in povečan promet v ulici (da o parkiranju na vašem parkirnem mestu ne govorimo), ...
 
Mi bi šli s prvo možnostjo - prijava na inšpekcijo!
  
 
Vprašanje poslal: Veronika
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas