Površina poslovnega prostora

Kupil sem poslovni prostor in sicer površine 68 m2. Kasneje po prodaji pa sem vseeno dal sodni cenilki izmeriti površino, kjer je bila ugotovljena in izmerjena površina 63,33 m2. Ko sem razliko omenil prodajalcu je dejal da sem kupil bruto površino (skupaj s stenami). Sodna cenilka pa pravi, da se po predpisih, ki veljajo kupuje neto in ne bruto povšina. Zanimam me, kaj mi je storiti v tem primeru, ker če hočem nepremičnino recimo prodati mi lahko za skoraj 5 m2 hodijo stvari narobe. Zanima me tudi, ali je v tem primeru prodajalec dolžan vrniti del kupnine za razliko v kvadraturi? Hvala za vaš odgovor!
Površina poslovnega prostora
 
V vašem primeru gre očitno za stvarno napako prodane stvari.
 
Površino stanovanja je pravilno izmerila sodna cenilka. Gre za stvarno napako poslovnega prostora, ker prostor nima lastnosti, ki so bila izrecno dogovorjene (nakup poslovnega prostora določene kvadrature).
 
Pri skriti napaki, za kakršno gre v vašem primeru morate prodajalca obvestiti o tej napaki v roku 8 dni po odkritju napake, vendar prodajalec ne odgovorja, če je od prodaje minilo več kot 6 mesecev.
 
Kupec, ki je o napaki pravičasno in pravilno obvestil prodajalca lahko zahteva, da napako odpravi, lahko zniža ceno ali pa razdre pogodbo. V vašem primeru torej pride v poštev ustrezno znižanje kupnine, lahko pa tudi rezdrete pogodbo in vrnete poslovni prostor.
 
 
Vprašanje poslal: Dušan Lapajnar
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas