Povečanje tlorisa pri nadomestni gradnji

V Ljubljani imam staro hišo tlorisa ca 65 m2 na parceli ca 250 m2, ki je na parceli postavljena rahlo poševno. Ali je možno zgraditi novo hišo kot nadomestno gradnjo z večjo tlorisno površino (ca 80-90 m2) in jo rahlo zarotirati oz. poravnati z mejo.
Povečanje tlorisa pri nadomestni gradnji
  
Gradbeni zakon pojem nadomestna gradnja pozna le kot gradnjo nadomestnega objekta (poškodovanega v naravni ali drugi nesreči na način, da se vzpostavi prejšnje stanje (enaka lega objekta, gabariti, namembnost in nespremenjena zunanjost objekta)), zato boste potrebovali projekt in gradbeno dovoljenje kot za čisto novi objekt. Le pri mnenjih oz. soglasjih bo malo manj truda. Pa mogoče kakšen prihranek pri komunalnem prispevku.
  
Gradbeni zakon med drugim tudi navaja:

novogradnja je gradnja, katere posledica je novo zgrajen objekt ali prizidava;

novo zgrajen objekt je objekt, ki je popolnoma zgrajen na novo in prej ni obstajal;

   

 
Vprašanje poslal: S. G.
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas