Postavitev terase

Pozdravljeni, v prvem nadstropju stanovanjske hiše bi radi postavili leseno teraso (max 20m2), ki ne bi bila nadkrita. Zanima me, ali je za ta poseg potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje? Ravno tako, bi na omenjenem delu radi zamenjali okna z večjimi (od stropa do tal) - ali potrebujem gradbeno dovoljenje? Hvala.
Postavitev terase
 
Naj se najprej "spotaknemo" ob razšiitev oken - trenutno še veljavni Zakon o graditvi objektov - ZGO-2 lepo opiše vzdrževalna dela:
  • redno vzdrževanje pomeni izvedbo investicijsko vzdrževalnih del, popravil, gradbenih, inštalacijskih in obrtniških del ter izboljšav, ki sledijo napredku tehnike, z njimi pa se ne posega v konstrukcijo objekta, ne spreminja njegova namembnost in ne zmanjšuje ravni izpolnjevanja bistvenih zahtev

Torej iz opisa izhaja, da je poseg v konstrukcijo objekta, kar zunanja stena je, potrebno obdelati s projektom in spremembo gradbenega dovoljenja. Obenem pa potem še vključite teraso in boste "ubili" dve muhi na en mah.
 

 
Vprašanje poslal: B.J.
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas