Penali - pot do njih?

V pogodbi za nakup stanovanja imam točno določeno, da mi je prodajalec dolžan plačati penale, če mi stanovanja ne izroči do določenega roka. Zanima me, ali morda obstaja predpisan obrazec na katerem se to zahteva oz. ali mora dopis vsebovati točno zahtevane elemente, da se to izvede?

   
Nek predpisan obrazec za to ne obstaja. Zamujen rok pomeni, da je nastal vaš zahtevek naproti prodajalcu. Tak zahtevek pa možno tudi sodno izterjati ali zahtevati izvršbo.

  

To naredite tako, da na sodišču vložite tožbo na izplačilo omejenega zneska. Gleda na to, da je primer dokaj enostaven in je hitro razvidno, da zahtevek obstaja bi morda lahko podali tudi kar direkten predlog za izvršbo a za natančen odgovor bi morali videti pogodbo.

  

Za sam postopek na samem sodišču ne potrebujete zastopnika, saj je dokaj preprost. Lahko pa vam odvetnik zgolj sestavi ustrezno tožbo ali zahtevek, ki ga potem sami vložite na sodišču.

 

 
Vprašanje poslal: Mojca
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas