Nova vrata v nosilni steni

Živim v osem nadstropnem bloku v 4 nadstropju. Rad bi naredil prehod iz sobe v kuhinjo, vendar ju ločuje cca 3,5 m dolga nosilna stena. vrata naj bi bila široka 70 cm nad vrati pa bi ostala preklada. Ali je to možno storiti in če je kakšne dokumente je treba pridobiti. S tem bi povečal funkcijonalnost stanovanja. Za odgovor se zahvaljujem. Janez
 
Pravilno in s predpisi usklajeno bi vam morali svetovati, da si pridobite dovoljenje oz. vsaj soglasje vseh solastnikov v bloku.
 
Ker pa vemo, da je to lahko Sizifovo delo, obstaja možnost da preboj kar izvedete sami - samo v tem primeru pričakujte, da vas bodo prijavili vsaj upravljalcu bloka, če že ne na inšpekcijo.
 
Pri sami izvedbi boste morali biti pazljivi, da boste med izvedbo preboja podprli stropne konstrukcije ob mestu preboja, da boste ob izdelavi preboja izdelali tudi preklado (za kar uporabite kar opečnate preklade) - še posebej morate biti pozorni na ustrezno izvedeno ležišče preklade (vsaj tolikšna dolžina kot je širina stene).
  
 
Vprašanje poslal: Janez
Odgovor: Domen
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas