Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča

Ali se v smislu 60. čl. Zakona o stavbnih zemljiščih iz leta 1984 (še vedno v veljavi) kot zazidano stavbno zemljišče, od katerega se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, šteje tudi atrij in klet stanovanja? Atrij je ograjen, ena tretjina atrija je položena s keramičnimi ploščicami. Klet je od ostalih kleti ločena z lesenimi letvicami. Po formulaciji 60. čl. se za zazidano stavbno zemljišče, od katerega se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, šteje stanovanjska površina, ki je čista površina sob, predsobe, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shrambe in drugih zaprtih prostorov stanovanja in čiste površine garaž za osebne avtomobile.

 
Glede na vaš opis, da je klet ločena od ostalih kleti - torej je "zaprta", bi klet lahko bila tudi všteta v površino (seveda z ustreznim faktorjem).
 
Glede površin atrija nismo ravno prepričani, vendar naj bi bila površina atrija všteta že v sami osnovi za izračun površine, saj vsako stanovanje nase prevzame tudi del površine skupnih prostorov (stopnišče, kolesarnica, ...)
 

 
Vprašanje poslal: Nadja Bevčič
Odgovor: Domen
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas