Legalizacija črne gradnje ob meji

Soseda je pred več kot 30 leti zgradila klet in pritličje hiše, manj kot 1 m od meje naše parcele, da bi v njej prebivala, ker se je stara hiša že podirala. Strehe ji ni več uspelo narediti, zato je s sosedsko pomočjo bila narejena streha, ki ni niti pritrjena. Umrla je pred 17 leti, objekt je sameval, nato ga je sin, ki biva v tujini prodal. Sedanji kupec na objektu ni veliko spreminjal, samo streho je nekoliko popravil. Zdaj jo prodaja naprej. Novi kupec želi objek legalizirati, nato nadgraditi še 1 nadstropje. Od nas želi, da se z legalizacijo strinjamo, saj menda ni več potreben odmik o meje. Na streho pa se itak nemestijo žlebovi, da ne bi tekla voda na našo parcelo. S tem se ne moreva strinjati, saj ob meji stavbe ni mogoče nič delati, brez, da se hodi po našem zemljišču (zidanje, fasada, itd.)še bolj, ker je objekt veliko let natekal in je statično zelo vprašljiv, meniva pa, da ga bo samo polepšal in prodal naprej. Prosim za odgovor in hvala. Lep pozdrav! Marta
Legalizacija črne gradnje ob meji
  
Črna gradnja!
Z vso pravico imate sedaj ob legalizaciji zahtevati, da se sosed z objektom odmakne od meje. Vendar pa to z drugimi besedami lahko pomeni tudi povečanje nesoglasij z novimi lastniki.
 
Ker se objekta od meje ne da kar enostavno odmakniti, ga bo potrebno rušiti oz. predelati, tako da bodo že takrat istočasno gotovo poskbeli za statično obnovo.
  
 
Vprašanje poslal: M.K.
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas