Legalizacija črne gradnje in služnostna pot

Z ženo sva kupila gradbeno parcelo, ki je bila v naravi gozd. Po tej parceli se že več kot 15 ali 25 let sosed vozi z avtomobilom do svoje hiše, ki pa je črnogradnja. Ob sosedovi hiši, ki je od najine parcele oddaljena le 1m je še en samostojen objekt-garaža, ki je prav tako črnogradnja in je od najine meje oddaljen le cca 30 cm.
Sosed ni priposestvoval služnostne poti, saj je bila parcela-gozd vrnjena najinemu prodajalcu v denacionalizacijskem postopku leta 1998. Do leta 1998 se je sosed pa vozil po državnem gozdu in si uredil z gramozom utrjeno pot.
Sosed nima druge direktne povezave z javno potjo.

Sosed sedaj želi legalizirati hišo in garažo in je že sprožil postopek.

Sprva sva se z ženo nameravala z najinim sosedom dogovoriti o skupni poti po najinem dvorišču do javne poti, vendar je to preprečil lastnik majhnega dela zemljišča, ki v širini cca 1 m prečka javno pot, ki nama z ženo ni želel dati služnostne poti.
Na osnovi tega sva z ženo morala spremeniti načrte in bova imela dostop na drugo javno cesto, na drugi strani parcele. V tem primeru, pa sosedu ne želiva in ne moreva dati več služnosti zaradi lege najine hiše.

Zavedava se, da ima najin sosed težave v kolikor ne pride do sporazumnega dogovora z nama ali drugim sosedom, kljub temu pa naju zanima:
- ali lahko sosed legalizira črnogradnji (hišo in garažo) brez dostopa do javne poti oziroma če mu služnostne poti ne dovoli nobeden od sosedov,
- ali obstaja kakršnakoli pravna podlaga, da sva sosedu dolžna dati služnostno pot (za vozila ali za peš pot - cca 50 m) oziroma kaj naj storiva če tega ne želiva,
- ali lahko sosed legalizira črnogradnje, če bi se strinjal s pešpotjo do svoje hiše,
-

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Legalizacija črne gradnje in služnostna pot

 
Sosed ne bo mogel dobiti gradbenega dovoljenja, če njegova parcela ne bo komunalno opremljena, sem pa sodi tudi povezava z javnimi cestami. Kakšna mora biti ta pot – peš pol ali vozna pot zakonodaja ne določa in se določa glede na konkreten primer.
 

Če sosed sporazumno ne more dobiti služnostne poti in njegova parcela ne more biti  povezana z javnim omrežjem cest drugače kot preko vaše parcela ali al pa bi bilo drugačna rešitev povezana z nesorazmerno visokimi stroški potem lahko zahteva na sodišču ustanovitev nujne poti. V tem primeru sodišče samo ustanovi služnost preko vaše parcele, vam pa lahko pripade ustrezno nadomestilo.

 
 
Vprašanje poslal: čRNOGRADNJA IN PEŠPOT
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas