Kako graditi na tujem zemljišču, ker lastnik želi čakati s prodajo 3 leta v izogib davku

Pozdravljeni, nameravam kupiti parcelo z objekti za nadomestno gradnjo. Lastnik je dobil parcelo z darilno pogodbo in še ni lastnik 3 leta. V izogib davku na dobiček bi lastništvo prenesli po preteku 3 let. Rad pa bi začel z zbiranjem dokumentov za gradbeno dovoljenje in čimprej porušil stare objekte, ki motijo tudi sedanjega lastnika. Kakšen dokument bi zadostovalč (predpogodba ali kaj drugega). Lep pozdrav
Kako graditi na tujem zemljišču, ker lastnik želi čakati s prodajo 3 leta v izogib davku
   
Če bi želeli graditi na tujem zemljišču (ker kot pravite lastninske pravice ne bi prenašali pred potekom treh let) potrebujete za to dovoljenje lastnika. V okviru pridobivanja gradbenega dovoljenja je potrebno priložiti tudi dokazilo o pravici graditi.

   

Če ste lastnik zemljišča vi, je to lahko npr. izpisek iz Zemljiške knjige. Ker pa lastnik ostaja bodoči prodajalec, vam mora ta podpisati izjavo, da vam dovoli graditi na svojem zemljišču.

    

Na ta način lahko pridobite gradbeno dovoljenje, a niste tako varovani kot če bi bili res lastnik zemljišča. Zato bi bila na mestu tudi predpogodba zaradi vaše varnosti, v kateri določite, da se bo prodajana pogodba sklenila v roku 3 let (oziroma kolikor pač manjka do poteka 3 letnega roka od nakupa) in dodate stroge pogodbene kazni.

    

 
Vprašanje poslal: Tone
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas