Gradnja in poseg v služnostno zemljišče

Sosed je že pred leti posegel z gradnjo škarpe v parcelo, na kateri imamo še drugi vknjiženo služnost in to tako, da je zožal dovozno pot za več kot en meter. Sedaj je to parcelo sicer kupil a pod pogoji, da služnosti ostanejo. Predkupno pogodbo je imela le občina, ki je odstopla od odkupa, vsi ostali za prodajo nismo vedeli. Ali ima pravico obdržati obstoječo škarpo in s tem ožati dodeljeno in izmerjeno dovozno pot? Koliko od služnostnega zemljišča se lahko gradi objekt-hiša?
Gradnja in poseg v služnostno zemljišče
   
Termina služnostno zemljišče zakonodaja ne pozna - je le lastniško zemljišče, na katerem imajo služnostno pravico tretje osebe.
  
Vsak lastnik lahko počne na svojem zemljišču karkoli, če le ne posega v služnostne pravice, ki morajo biti zavedene v zemljiški knjigi!
 
V kolikor pa s svojimi posegi posega v vknjižene služnostne pravice, ga je potrebno na to opozoriti - pa četudi preko odvetnikov in sodišča.
  

 
Vprašanje poslal: marija
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Nadzornik Ekobus Nadzornik Žiga se za gradnjo res pobriga!
Storitve pleskanja Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?
Urejanje okolice Lap d.o.o. Tlakovanje dvorišč, asfaltiranje
Gradbeni nadzor Ekobus Gradite ali prenavljate?
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah