Dvig strehe

Rada bi uredila podstrešje v bivalno mansardno, zaradi pridobitve višine bi rada dvignila streho za pol metra. Ali za to potrebujem gradbeno dovoljenje in soglasje sosedov? objekt je od meje sosedov oddaljen 5 metrov.
Dvig strehe
  
V Zakonu o graditvi objektov je jasno in razločno zapisano kaj so vzdrževalna dela - ta zapis je dosegljiv tudi tukaj - z rednimi in investicijskimi vzdrževalnimi deli se lahko začne brez gradbenega dovoljenja in brez pridobitve lokacijske informacije.
 
Vse kar je pa drugače - v vašem primeru to tudi je, ker spreminjate zunanje mere objekta (višina slemena je celo pogojena s prostorskim načrtom) - je pa potrebno reševati z gradbeno dokumentacijo in gradbenimi dovoljenji.
 
 
Vprašanje poslal: J.N.
Odgovor:
 
 

Odgovori na zastavljena vprašanja so informativne narave, zato vam še posebej v zakonodajnih zadevah svetujemo, da preverite morebitne spremembe v zakonudaji oz. priporočamo posvet z odvetnikom.

V kolikor niste zasledili primernega odgovora na (vaše) vprašanje nam ga lahko zastavite in potrudili se bomo pripraviti ustrezen odgovor v primernem času. Vprašajte nas

 
Nadzornik Ekobus Nadzornik Žiga se za gradnjo res pobriga!
Hišni mojster Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?
Strojni ometi Lap d.o.o. Na notranjih in zunajnih površinah
Gradbeni nadzor Ekobus Gradite ali prenavljate?
Storitve pleskanja Omisli.si Iščete ponudbe preverjenih izvajalcev?